Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lojuuko auringon poltteessa öljytynnyreiden pommi Janakkalassa? – Jarmo Talja on tehnyt ilmoituksen ympäristörikoksesta, mutta mitään ei tapahdu

Siankärsäntiellä Janakkalassa olevan teollisuushallin takana on iso rytökasa, jonka peitoksi on vedetty ohutta mustaa muovia. Sen alta paljastuu useita öljytynnyreitä ja muun muassa maalipurkkeja.

– Aurinko porottaa tähän aamusta iltaan. Yksikin tynnyri kun posahtaa, niin siinä menevät pohjavedet todella ison alueen asukkailta, Jarmo Talja pelkää.

Tavaraa tullut yöllä

Talja omistaa puolet teollisuushallista, jossa hän kunnostaa vanhoja autoja ja moottoripyöriä. Toisen puolikkaan entinen omistaja myi osuutensa kolmannelle henkilölle, jonka Talja sanoo nähneensä tontilla vain kerran.

Uuden omistajan myötä niin halliin kuin sen ympäristöönkin alkoi ilmaantua öljytynnyreitä, nesteitä ja epämääräistä romua.

– Tavarat ovat tulleet tänne öiseen aikaan. Tämä uusi kaveri ei ole maksanut omaa osuuttaan mistään hallia koskevista kuluista, eikä häntä pysty puhelimitse tavoittamaan.

Ilmoitus jo maaliskuussa

Talja otti tynnyreistä yhteyttä Kanta-Hämeen pelastuslaitokseen ja tilannetta kävi tutkimassa pelastuspäällikkö Petri Talikka.

Taljan mukaan Talikka oli todennut, ettei pelastuslaitos voi tehdä asialle mitään, ennen kuin poliisi on tutkinut, mitä pytyissä on.

Poliisille Talja kertoo tehneensä poliisille ilmoituksen ympäristörikoksesta maaliskuussa.

Kaksi konstaapelia kävi paikalla kuvaamassa romuja, mutta sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Talja kokee, ettei virkavalta ota tilannetta oikein tosissaan.

– Olen soitellut poliisille ja saanut todella epämääräisiä vastauksia. Asiaa tutkiva poliisi tuntuu olevan aina lomalla ja sitten alettiin puhua, että asiaa koskeva sovittelu on kesken.

Tynnyrit makaavat edelleen polttavassa auringossa.

– Pelkään, että kohta räjähtää.

Käytettyä ruokaöljyä?

Pelastuspäällikkö Petri Talikka sanoo, ettei pelastuslaitoksen tarvitse odottaa poliisin tutkintaa edetäkseen asiassa.

– Tynnyreissä oleva aine on toiminnanharjoittajan mukaan käytettyä ruokaöljyä, eikä meillä ole mitään syytä olla uskomatta häntä. Tynnyrit eivät muodosta välitöntä uhkaa, mutta ei tuollainen varastointi voi vuosikausia jatkua, hän toteaa.

Talikka kertoo olleensa jo keväällä yhteydessä varastoijaan, joka lupasi, että tuotteet poistuvat paikalta kesään mennessä.

– Näinhän ei ole tapahtunut. Nyt käymme ympäristötarkastajan kanssa neuvotteluja, kuinka asiassa edetään. Vastuu on varastoinnin harjoittajalla, mutta jos hän ei ryhdy toimeen, tuotteet voidaan poistaa toteuttamisuhan kautta ja periä siitä koituvat kustannukset.

Pahanhajuista nestettä

Talja ei usko, että tynnyreiden sisällä olisi ruokaöljyä. Muutamia päiviä ensimmäisen haastattelunsa jälkeen hän sanoo avanneensa ensin yhden sisätiloissa olleen tynnyrin.

– Sisällä on kirkasta ja pahanhajuista nestettä, eikä mitään ruokaöljyä, hän vakuuttaa.

Myöhemmin Talja tutki myös ulkona olevia tynnyreitä.

– Haistelin sisältöä ja hetken kuluttua sain niin voimakkaita oireita, että soitin ambulanssin paikalle ja minut tutkittiin, hän kertoo.