Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Veneilijät ovat käpynä – Hämeenlinnassa ei ole vieläkään tankkauspistettä vuosien suunnittelusta huolimatta

Mitään ei tapahdu, kun maksaja puuttuu. Ulkopaikkakuntalaisia veneilijöitä Hämeenlinna ei houkuttele, kun paluumatkaksi pitäisi kantaa huoltamolta polttoaineet.

Veneilykausi on alkanut, mutta edelleenkään Hämeenlinnassa ei voi tankata paattiaan.

– Surkea tilanne, Hämeenlinnan venekerhon kommodori Päivi Koskinen tiivistää vesillä liikkuvien tuntemukset.

Kaupungissa ei saa polttoainetta kuin huoltoasemalta kanisteriin, koska tällä hetkellä kaupungissa ei ole yhtäkään tankkauspistettä. Lähin löytyy Valkeakoskelta, jossa toiminta on kaupungin pyörittämää.

– Viime vuonna Virvelinrannan Vanajaklubilta sai silloin tällöin, mutta nyt ei taida sielläkään olla enää palvelua, Koskinen sanoo.

Vanajaklubilla uusi yrittäjä

Vanajaklubin yksi osakas kuoli viime vuoden lopulla, jonka jälkeen yrityksen kohtaloa on puitu.

Uusi yrittäjä, Nummen Niilosta tuttu Jani Suomalainen on vuokrannut tilan ja aloittaa ensi viikolla polttoaineen myynnin ja ravintolatoiminnan. Uusi yrittäjä ei vastaa laitureista, vaan niitä hoitaa Paavo Honkajuuri.

Järvipelastajilla peräkärryssä tankkauspiste

Tilanne on vaikea myös poliisille, järvipelastajille ja palokunnan veneille.

Hämeenlinnan Järvipelastajien puheenjohtaja Jouni Pitkonen kertoo, että nykytilanteessa järvipelastajilla on peräkärry, jossa on säiliö dieseliä.

– Me olemme kuusi kuukautta valmiudessa 24/7, joten ei tämä kauhean kestävä ratkaisu ole. Hämeenlinnassa Laivarannassa pitäisi ehdottomasti olla korttiautomaattitankkauspaikka, jossa olisi riittävän iso säiliö, ettei se olisi aina tyhjä.

Selvityksiä tehty, maksaja puuttuu

Veneilijät kokoontuivat kaksi vuotta sitten kaupungin kanssa pohtimaan, miten tilannetta kaupungissa parannettaisiin. Tapaamisen jälkeen mitään ei ole tapahtunut vaan pikemminkin palvelu on ainoastaan heikentynyt veneilijöiden näkökulmasta.

– Kyllä siinä kädet venyvät, kun kantaa kanistereissa 300 litraa dieseliä veneeseen, Koskinen sanoo.

Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtajan Ari Räsäsen mukaan tilanne on juuri kuvatun kaltainen. Selvityksiä on tehty, mutta maksaja puuttuu.

– Kunnollinen tankkauslaituri kaikkineen maksaa 250 000–300 000 euroa. Huoltamoketjut eivät ole olleet innokkaita lähtemään tällaiseen hankintaan mukaan, emmekä ole saaneet kaupungilta lupaa, että tämä olisi kaupungin projekti.

Yrittäjilläkään ei ole ollut kiinnostusta investointiin.

– Pelurit ovat vähissä.

Ulkopaikkakuntalaiset veneilijät välttelevät

Räsänen luottaa, että jossain vaiheessa tilanteeseen saadaan ratkaisu, kunhan maksaja löytyy.

Räsäsestä oivallinen sijainti olisi Laivaranta, koska siellä voi tyhjentää myös septitankkia. Paikka voi löytyä myös Sotkanrannasta tai Virvelinrannasta uusien yrittäjien myötä.

Nykyisellään ulkopaikkakuntalaiset veneilijät eivät tule Hämeenlinnaan, koska täällä ei voi tankata. Millainen mielikuva siitä tulee?

– Juuri sen vuoksi tämä tilanne pitää pystyä ratkaisemaan eikä tätä asiaa voi unohtaa.

Juttua korjattu 20.5. kello 12.13 Paavo Honkajuuri ei ole osakkaana ravintolatoiminnassa vaan hän vastaa ainoastaan Virvelinrannan laitureista ja venepaikkojen vuokrauksesta. Lisätty myös tieto ravintolatoimen uudesta vetäjästä Jani Suomalaisesta.