Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiaa lainsäädännöstä: Unelmoitko mökistä ja omasta rauhasta? – Katso tästä lakivinkit mökkikiinteistön hankkimiseen

Monelle unelma mökin rauhasta laiturilla löhöilyineen olisi parasta kesätekemistä. Jos haluaa pysyvästi samalle mökille, on mökin osto usein edessä.

Pohdittavaa riittää, sillä mistä tietää mitä kannattaa hankkia, millä hinnalla ja niin, että hinta on kohtuullinen?

Yleensä kiinteistön hankkiminen tuo tullessaan paljon ylläpitotöitä, mutta myös riskin, että kauppa ei olekaan niin onnistunut kuin unelmissaan on ajatellut.

Perehdy huolella

Sinun on tutustuttava mökkiin sekä myyjän antamiin tietoihin huolellisesti sekä vaadittava tehtäväksi kuntotarkastus ennen kauppaa.

Mökillä kannattaa vierailla oman rakennusasiantuntijan kanssa, joka voi arvioida mökin kunnon ja tulevat remonttitarpeet.

Tarkastuksista huolimatta voit olla myöhemmin sitä mieltä, ettei kaupan kohde vastaa sitä, mistä oli sovittu tai siinä on ilmennyt vikoja, joita ei ole lainkaan havaittu kuntotarkastuksessa tai rakennusasiantuntijan käynnillä.

Tarkista vakuutus

Virhe voi johtua myös myyjän antamasta väärästä tai harhaanjohtavasta tiedosta.

Tällainen voi olla esimerkiksi virheellinen tieto rakenteista, pinta-alasta tai alueen kaavoituksesta. Huomioi, että korkea ikä ja siitä johtuvat korjaustarpeet eivät kuulu myyjän virhevastuun piiriin, eikä niistä yleensä voi saada korvausta myyjältä.

Esimerkiksi et voi olettaa, että alkuperäistä 1960-luvun mökin kattoa ei tarvitsisi uusia. Kiinteistössä voi olla myös virhe, josta myyjäkään ei ole ollut tietoinen kaupantekohetkellä. Tarkista taloudellista turvaa riitatilanteessa antavan oikeusturvavakuutuksen olemassaolo ennen kauppakirjan allekirjoitusta.

Ota itse selvää

Et voi vedota virheenä sellaiseen seikkaan, jonka olisit voinut havaita normaalissa kiinteistön tarkastuksessa tai josta sinun voidaan olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Siten esimerkiksi normaalissa pintapuolisessa tarkastuksessa havaittavissa olevista puutteista ja virheistä on turha valittaa myyjälle.

Ole aktiivinen

Sinun tulee ilmoittaa virheestä ja siitä johtuvista vaatimuksista myyjälle kohtuullisen ajan kuluessa virheen havaitsemisesta.

Yksityishenkilöiden välisessä kiinteistökaupassa myyjän virhevastuu kestää pääsäännön mukaan viisi vuotta kaupan kohteen hallinnan luovutuksesta.

Jos reklamointia ei suoriteta oikea-aikaisesti, ostaja saattaa menettää oikeutensa vedota virheeseen ja saada siitä korvausta myyjältä.

Oikeuskäytännössä hyväksytty reklamaatioaika on ollut varsin lyhyt, siten sinun tulisikin toimia heti, kun havaitset virheitä. Selvitä asiaa aina todisteellisesti esimerkiksi sähköpostin välityksellä tai ulkopuolisen asiantuntijan avulla tai läsnä ollessa.

Pyydä arviot

Kaupan purku tulee kyseeseen yleensä vain silloin, kun kiinteistössä on virhe, jonka korjauskustannukset ovat kauppahintaan verrattuna huomattavat. Yleisin virheen seuraus on hinnanalennus, jonka avulla kiinteistön kauppahinta asetetaan tasolle, joka vastaisi virheellisen kiinteistön kauppahintaa.

Hinnanalennuksen suuruutta määriteltäessä huomioidaan myös korjauksella saavutettava mahdollinen kiinteistön arvonnousu ja tasonparannus.

Asian arvioimiseksi ja vaatimustesi tueksi sinun tulee pyytää mieluummin useammalta rakennusasiantuntijalta virhe- ja korjausarviot. Yleensä asiat ratkaistaan sovittelemalla myyjän kanssa.

Mikäli näyttää, että näkemykset risteävät virheen laadusta tai korvauksesta, on syytä käyttää jo sovittelussa kiinteistökauppoihin perehtynyttä asianajajaa.

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen asianajaja.