Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan takia Hämeenlinnaan juuttunut Jukka Kavén on muukalainen omassa kotikaupungissaan – Tie on kulkenut Juice Leskisen keikkabussista opettajaksi Kaukoitään ja valtamerilaivojen säihkyviin saleihin

Jukka Kavén seisoo syntymäkaupunkinsa torilla, koska laivat eivät seilaa.

Pitkän uran audiovisuaalisen alan ammattilaisena tehnyt mies sai pestin brittiläisen Carnival UK -yhtiön risteilyaluksilla teknisenä päällikkönä, mutta maailmanlaajuinen pandemia heitti hänen pitkälle ja määrittelemättömälle tauolle vanhaan kotikaupunkiin.

– Tulin Suomeen vuosi sitten. Ajatuksena oli viipyä Hämeenlinnassa ehkä kolmisen viikkoa, mutta odotusta on nyt jatkunut aika pitkään, Kavén sanoo.

Vieraana kotikulmilla

Kavén pitää kuitenkin pakollista pysähtymistä myös onnekkaana sattumana.

– Olen saanut viettää aikaa vanhempieni kanssa. 20 vuotta on mennyt maailmalla, ja nyt olemme saaneet jutella oikein kunnolla. Siitä mahdollisuudesta olen kiitollinen.

Kavén ei juurikaan tunne enää yhteyttä kotikaupunkiinsa.

– Kun kävelen täällä torilla, tunnen itseni ulkopuoliseksi. Ihmiset ja tunnelma ovat niin erilaisia kuin silloin, kun asuin täällä. Ei minusta enää hämeenlinnalaista saa millään, hän pohtii.

Jo lapsena näyttämölle

Teatterikipinä oli kaiken alku ja juuri vuonna 1962 syntyneelle Kavénille.

Hän aloitti 7-vuotiaana teatterikerhon nuorissa ja oli mukana aina 18-vuotiaaksi asti. Hän ohjasi, näyttteli ja oli kerran kesäteatterin pääosassakin näytelmässä Miesten koulu.

– Esityksiä oli kesät talvet. Se oli ihan puoliammattilaisen elämää ja oli selvää, että alalle piti päästä keinolla millä hyvänsä. Armeijan jälkeen onnistuinkin sitten saamaan paikan äänimiehenä ja harjoitusjärjestäjänä Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Teatterista rokkikeikoille

Neljän kaupunginteatterin vuoden jälkeen Kavén lähti valo- ja äänimestariksi Teatteri 2000:een Tampereelle. 1980-luvun loppupuolen “Mansessa” urkeni aivan uusia uria, kun paikalliset rockmuusikot tulivat tutuiksi.

– Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yhtäkkiä olin Grand Slamin monitorimiehenä ja istuin Juice Leskisen vieressä keikkabussissa, Kavén kertoo.

Popedan äänipöytien takana teknikko seisoi yhdeksän vuotta ja päätyi kitaristi Costello Hautamäen lapsen kummiksi. Tampereen vuosinaan Kavén myös toimi valo-opettajana Taiteen ja viestinnän laitoksessa.

Sukellus vei mennessään

Kun Helsinki oli EU:n kulttuuripääkaupunki vuonna 2000, Kavén uurasti 1500 esiintyjän kaupunkikulkueen, lähes sadan minikuunnelman ja Masa Yardsin telakalla toteutetun massiivisen Kuvia hämärässä -esityksen parissa. Takki tuntui tyhjältä.

– Sen jälkeen lähdinkin lomalle Thaimaahan ja jäin sille tielle. Sukellusharrastus vei mennessään, enkä tehnyt kahteen vuoteen mitään ääneen liittyvää.

Lopulta ääniteknikon työt jatkuivat Kimmo Pohjosen Ranskan kiertueella, Apulannan kanssa Suomessa sekä Apocalyptican ja Akram Khanin modernin tanssin ryhmän matkassa ympäri maailmaa.

Erilainen opettajanhuone

Vuonna 2008 Singaporeen haettiin audiovisuaalisen alan opettajaa ja Kavén tarttui tilaisuuteen.

– Se oli elämäni suurin kasvun paikka ja pysähdys. Monet ajatukset, joita ajattelen elämästä, ihmisistä ja suvaitsevaisuudesta syntyivät siellä. Opettajanhuoneessamme oli muslimien rukouspiste ja ihmettelin sitä aluksi kovasti. Sitten tajusin, että maailmassa on muitakin kuin meitä hämeenlinnalaisia.

Kavén viihtyi vanhemman lehtorin virassaan kahdeksan vuotta.

– Singapore on vaikea paikka päästä sisälle, jotenkin steriili ja jyrkkä. Palkka oli kuitenkin hyvä ja tunsin olevani tarpeellinen sekä arvostettu etenkin oppilaiden puolelta.

Kolme showta päivässä

Vuonna 2016 Kavén palasi Thaimaan Phuketiin, jossa hän asuu yhä.

Hän kävi muun muassa Vietnamissa opettamassa teatteritekniikkaa ja teki äänisuunnitelmia ravintoloihin, kunnes 2019 hän solmi työsopimuksen Carnival UK -laivayhtiön kanssa.

Cunard-laivat seilaavat Southamptonista New Yorkiin, maailman ympäri, Välimerellä ja Tyynellämerellä. Alukset ovat 350 metriä pitkiä ja niiden teattereissa on 1100 katsomopaikkaa.

– Työt alkavat, kun korona hellittää. Tehtävä tulee olemaan haasteellisin, jossa olen ollut. Töitä on seitsemänä päivänä viikossa, kolme showta päivässä. Eikä kysymys ole mistä tahansa viihteestä, muun muassa Sting on käynyt esiintymässä meillä.

Onko Suomessa jotain asioita, joita kaipaat ollessasi maailmalla?

– En mitään paikkoja tai asioita, mutta kaipaan joitakin ihmisiä. Nyt on tuntunut myös hienolta kokea vuodenajat. Oli kiva nähdä syksyn tulevan.