Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: "Liian monta kertaa olen nähnyt, etteivät valtuutetut voi vaikuttaa asioiden valmisteluun riittävästi"

Hämeenlinna luopui tilaaja-tuottaja-mallista, jonka yksi selkeä heikkous demokratian näkökulmasta oli päätöksenteon keskittyminen pois vaaleilla valituilta luottamushenkilöiltä.

Vielä ei ole päästy ihan täysin ohittamaan tätä tapaa toimia, sillä edelleen on päätöksenteossa ja sen valmistelussa valtaa nähdäkseni liigaa delegoitu virkahenkilöstölle.

Erityisesti se taho, jonka käsissä on poliittisen valmistelun valta, voi ohjata myös kaupunkia poliittisesti tehokkaasti.

Yksittäiset päätökset ovat kuitenkin ne tärkeimmät, joissa yhteiset ylätason strategiset muutetaan tavoiksi matkata kohti tavoitetta. Nämä tavat ovat poliittista päätöksentekoa, jos mikään ja niistä päättäminen kuuluisi vaaleilla valituille luottamushenkilöille.

Demokraattiselle asioiden käsittelylle on vain annettava sille kuuluva tila eri toimielimissä, siitäkin huolimatta, ettei lopputulos miellytä itseä.

Liian monta kertaa on kahden valtuustokauteni aikana tullut esiin tilanteita, etteivät valtuutetut tai lautakunnan jäsenet ole voineet vaikuttaa asioiden valmisteluun tai niiden päätökseen nähdäkseni riittävästi.

Päätöksenteosta ja sitä ohjaavasta hallintosäännöstä on tehtävä nykyistä selkeämpi ja jossa luottamushenkilöille ja erityisesti valtuutetuille palautetaan asema kaupungin korkeimpana päätöksentekijänä.

Valmistelun todelliset vastuutahot ja luottamushenkilöiden siinä mukana oleminen pitää tulla automaattiseksi ja näkyväksi kaikessa tekemisessä, jotta myös ei hallinnossa olevat kaupunkilaiset voivat luottaa ja tarvittaessa osallistua aktiivisesti itseään koskeviin asioihin, sekä aidosti valita poliittisen linjansa vaaleissa.

Irma Taavela

valtuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.), Hämeenlinna