Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Serban Ursachista tuli Romanian kunniakonsuli – Rengossa ilahduttiin eläinlääkärin paluusta

Romanialaissyntyinen Serban Ursachi on eläinlääketieteen lisensiaatti, joka on asunut ja työskennellyt 23 vuotta Hämeenlinnassa.

Nykyään Rengossa pieneläinvastaanottoa pitävä eläinlääkäri nimitettiin hiljattain synnyinmaansa kunniakonsuliksi.

– Virkaa ehdotettiin minulle jo vuonna 2004, mutta en henkilökohtaisista syistä voinut ottaa sitä vastaan. Nyt pyydettiin uudestaan ja suostuin, kun elämäntilanteeni on aivan erilainen, Ursachi kertoo.

Suurlähettilään apuna

Kunniakonsuli on henkilö, joka edustaa suurlähettilään alaisuudessa kotimaataan ja auttaa hoitamaan sen suhteita liike- ja kulttuurielämään.

Kyseessä on kunniavirka, josta ei makseta palkkaa.

– Toimin yhdyshenkilönä suurlähettilään ja liike-elämän välissä, autan yrittäjiä saamaan yhteyksiä Romaniaan ja annan apua sekä neuvontaa Suomessa asuville romanialaisille.

Suomessa elää noin 6000 romanialaista, joista valtaosa asuu Helsingissä, Turussa tai Tampereella.

– Aikaisemmin en ole ollut paljonkaan tekemisessä Suomen romanialaisyhteisön kanssa, kun olen ollut töissä niin kiireinen. En ole myöskään pariin vuoteen käynyt Romaniassa. Minulla oli siellä talo, mutta äitini kuoltua se myytiin, Ursachi sanoo.

Tylsiä etäkokouksia

Ursachi tunnetaan koiriin ja erityisesti kissoihin erikoistuneensa eläinlääkärinä, joka on toiminut uranuurtajana muun muassa endokrinologiassa eli hormoneja tuottavien rauhasten sairauksien hoidossa.

Normaalisti hän luennoi konferensseissa ympäri maailmaa vähintään kolme kertaa vuodessa, mutta koronavuoden aikana kaikki tapahtumat on pidetty verkossa.

– Kaikki ovat olleet etähommia ja ne ovat tosi tylsiä. Ruudun ääressä melkein nukahtaa. Seuraava oikea konferenssi olisi USA:ssa ensi kesäkuussa, jos koronatilanne vain sen mahdollistaa.

Talvi on tuntunut

Vuoden 2019 keväällä Ursachi osti Fuengirolasta eläinklinikan aikomuksenaan viettää loppuelämänsä Aurinkorannikolla.

Espanja osoittautui kuitenkin yrittäjän painajaiseksi ja eläinlääkäri koki asiantuntemuksensa menevän hukkaan. Yhdeksän kuukauden jälkeen hän palasi vastaanotolleen Renkoon.

– Aika kovalta on Suomen talvi tuntunut Espanjan jälkeen, Ursachi tuumaa ja purskahtaa nauruun.

– Ihmiset ovat kuitenkin olleet hyvin kiitollisia paluustani.

Monimutkaisia juttuja

Koronan aikana Ursachin potilasmäärät ovat lisääntyneet. Paljon uusia asiakkaita on tullut Forssan suunnalta, Urjalasta ja Tammelasta.

Koronan aikana on puhuttu paljon siitä, että ihmiset olisivat hankkineet entistä enemmän lemmikkieläimiä.

– Mitään pentubuumia en ole havainnut. Toisaalta minulle tulee paljon second opinion -tapauksia ja vähän monimutkaisempia juttuja.

Rengon lisäksi Ursachi pyörittää Vet4Cat-kissaklinikkaa Tampereella.

– Olemme saaneet erinomaisia tuloksia kissojen isotooppihoidoilla ja asiakkaita on paljon.