Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marttojen reseptit tuovat pöytään kestävää kehitystä – Kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck kertoo, kuinka viikon ruokavinkit syntyvät

Martan ruokavinkki on ilmestynyt Kaupunkiuutisten paperilehdessä kerran viikossa koronavuoden aikana. Reseptit lehdelle toimittaa Etelä-Hämeen marttojen kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck.

Mistä ruokaohjeet ovat peräisin?

– Valikoin ne marttojen reseptipankista ja vähän sesongin mukaan riippuen siitä, mitä satokauden kasviksia kaupoissa on hyvin tarjolla.

Noudatetaanko niissä jotain tiettyä linjaa?

– Ainesten pitää olla edullisia ja helposti löydettäviä. Kannustamme kestävään kehitykseen, joten annosten hiilijalanjälki on pieni, eikä ohjeissa ole juurikaan punaista lihaa.

– Olisi hyvä jos viikossa olisi vähintään yksi kasvisruokapäivä. Rohkaisen ihmisiä kokeilemaan kasvisproteiineja ja tekemään perinteisiä ruokia käyttämällä jauhelihan tilalla nyhtökauraa tai härkäpapuvalmisteita.

Millaiset reseptit kiinnostavat ihmisiä eniten?

– Meidän sivustoillamme on kyselty hyvin paljon sitä, mitä alle vuoden vanhalla lapselle voi tarjota. Kaalilaatikon ohje on hyvin kysytty ja joulun alla kiinnostavat perinteiset joululaatikot. Lisäksi useamman viikon ruokalistat ovat suosittuja.

Mitä viikon ruokalistan suunnittelussa tulisi ottaa huomioon?

– Ruuan monipuolisuutta, ettei mennä pelkällä jauhelihalla. Kauppojen tarjouksia kannattaa seurata ja käyttää satokauden kasviksia,

– Resepteistä löytyy paljon terveellisiä keittoja, laatikoita, patoja ja munakkaita. Tämän päivän päivällisen voi hyvin syödä huomenna lounaaksi. Kotiin kannattaa ostaa papuja, linssejä ja soijarouhetta, joista saa juuresten kanssa hyviä ruokia.

Miten korona on vaikuttanut ruokatottumuksiin?

– Kodeissa on alettu kokkaamaan enemmän, kun erilaisia menoja on vähemmän. Ruokaa tehdään rakkaudella ja käytetään kotimaisia raaka-aineita.

– Ihmiset haluavat yhä enemmän tietää, mitä syövät. Olisi muuten aika kiinnostavaa saada selville, miten suomalaisten ostoskorin sisältö on tässä koronavuoden aikana muuttunut. Uskon, että aika paljon.

Miten kannustaisit ihmistä, joka arastelee ruuanlaittoa?

– Rohkeasti vaan yrittämään, monet ohjeet ovat oikeasti helppoja.

Miten sinä päädyit marttoihin?

– Opiskellessani Järvenpään kotitalousopettajaopistolla tulin Etelä-Hämeen marttoihin harjoittelijaksi ja sille tielle jäin. Martoilla on ruokapuolella erittäin hyvä maine ja tässä työssä saan kohdata ihmisiä vauvoista mummoihin ja vaareihin.

– Ehkä silläkin oli jotain pientä merkitystä ammatinvalinnassa, että Marttaliiton perustajalla Lucina Hagmanilla ja minulla on yhteisiä esivanhempia.