Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Ammattiopisto Tavastia pitää huolta opiskelijoistaan

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa (HKu 20.3.) nimimerkin Huolestunut isä mielipidekirjoitus koski nuorta, jonka pitäisi valmistua ammatilliseen perustutkintoon tänä keväänä, eikä työpaikalla oppimisen paikkaa löydy.

Ammatillinen perustutkinto suoritetaan osoittamalla osaaminen näytöissä työelämässä. Miten tästä on selviydytty koronapandemian jatkuttua jo toista vuotta?

Työpaikalla oppimisen sopimuksia ja tutkinnon suorittaneita oli viime vuonna selvästi aiempia vuosia vähemmän.

Laki mahdollistaa poikkeusoloissa näyttöjen suorittamisen oppilaitosympäristössä, mutta se on mahdollista vain tutkinnoissa, joissa ammattitaitovaatimukset on mahdollista osoittaa muualla kuin aidoissa työelämätilanteissa.

Työelämällä haasteita

Tämä aika on raskasta meille kaikille, niin työelämälle, opiskelijoille kuin ammatillisen koulutuksen opettajillekin. Opettajat tekevät paljon työtä järjestääkseen työelämässä oppimisen paikkoja ja näyttömahdollisuuksia opiskelijoille.

Työelämällä on kuitenkin alasta riippuen erilaisia haasteita pandemian vuoksi. Jos työelämässä oppimisen paikkoja ei löydy, on jopa mahdollista, että opiskelijan valmistuminen siirtyy, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että opinnot keskeytyisivät kokonaan.

Poikkeusaika on huomioitu myös niin, että opetusministeriö tukee oppilaitoksia lisärahoituksella mm. valmistumassa olevien opiskelijoiden tukemiseksi.

Tukea on saatavilla

Ammattiopisto Tavastiassa on paljon henkilöstöä, jonka tehtävänä on tukea opiskelijoitamme. Ellei työpaikalla oppimisen paikkaa tänä keväänä löydy opettajan avustuksellakaan, opiskelijaa kehotetaan olemaan yhteydessä koulutuspäällikköön tai opinto-ohjaajaan opintojen suunnittelemiseksi.

Tarvittaessa myös opiskelijapalveluhenkilöstömme antaa tukea. Pyydämmekin kirjoittajaa ottamaan pikaisesti yhteyttä yhdessä nuorensa kanssa suoraan ammattiopistoon asian selvittämiseksi.

Olemme saaneet opiskelijoiden palautekyselyssä erinomaista palautetta. Tyytyväisyys opetukseen ja ohjaukseen oli viime lukuvuonna valtakunnallisen ARVO-päättöpalautteen mukaan 4,2/5,0. Keskiarvo on parempi kuin valtakunnassa keskimäärin. Ammattiopisto Tavastiassa on pätevä henkilökunta, joka kehittää aktiivisesti itseään.

Suhtaudumme vakavasti saamaamme palautteeseen. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme myös eri tahoilta tulleen palautteen perusteella.

Heini Kujala

rehtori

Ammattiopisto Tavastia