Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lea Karmala ja Pekko-koira ovat kylillä tuttu näky – Kylätoimittaja on ihastunut Hämeenlinnan pitäjien yhteisöllisyyteen

Lea Karmala on viitisen vuotta kiertänyt Kaupunkiuutisten kylätoimittajana.

Navigaattori ei välttämättä edelleenkään toimi kaikissa Hämeenlinnan kylissä. Sen Lea Karmala on huomannut juttukeikoilla suunnistaessaan.

Sen sijaan kylätoimittajan vastaanotto on poikkeuksetta aina lämmin ja apua on saanut, jos oikea osoite ei heti löydy.

– Kaikki ovat innoissaan siitä, että pääsevät kertomaan itsestään ja tekemisistään.

Kaupunkiuutisten Kylä-teemasivuilla ääneen pääsevät tavalliset ihmiset ja pienet asiat. Uutiskynnystä ei ole, vaan tärkeintä on kertoa, mitä kaikkea pitäjissä ja kylissä tapahtuu.

Karmala onkin hämmästynyt, kuinka monipuolista toimintaa kylissä on.

– Erityisen ihailtavaa on yhteisöllisyys. Parhaana esimerkkinä toimivat aktiiviset vapaaehtoisten voimin pyöritettävät kyläyhdistykset.

Ihania löytöjä lähialueilta

Reissuillaan Lea Karmala on löytänyt paljon ihania paikkoja, joihin hän on palannut myöhemmin uudestaan asiakkaaksi.

– Hämeenlinnan seudulla on paljon esimerkiksi ihania marjatiloja, pientuottajia ja muun muassa kehonhuoltoa tarjoavia yrityksiä ja mieltä rauhoittavia retkikohteita.

Niitä Karmala vinkkailee myös ystävilleen ja tutuilleen. Hän myös soisi, että Hämeenlinnan matkailu olisi vahvemmissa käsissä, jotta pitäjien uniikit paikat löydettäisiin paremmin.

– Ei tosiaankaan tarvitse lähteä kauas kokeakseen mukavia uusia juttuja.

Aikaa kohtaamisille

Lea Karmala tekee kylätoimittajan töitä Kaupunkiuutisten avustajana. Karmala työskenteli vuosia Kaupunkiuutisten toimitussihteerinä, mutta jäi vapaaksi toimittajaksi vuonna 2014. Edelleen hän kuitenkin kirjoittaa tilauksesta Kaupunkiuutisiin.

– Juttukeikoilla nautin siitä, että minulla ei ole kiire. Voin sopia itse aikatauluni ja tapaan ihmisiä vaikka viikonloppuisin.

Päivätöissään Karmalalla oli aina kiire ja häntä häiritsi se, ettei ihmisten kohtaamiselle ollut aikaa niin paljon kuin hän olisi toivonut. Nyt asia on omissa käsissä.

– Maaseudulla näkee sen, kuinka ajan määritelmä on erilainen. Ihmisillä ei ole kiire ja voidaan puhua asian vierestäkin.

Kuntaliitokset kismittävät yhä

Pitäjissä ja kylissä ihmisillä ja myös paikoilla on vahva identiteetti.

– Ei ole yhdentekevää, onko jokin paikka Iittalassa vai pari sataa metriä toisen kylän puolella. Heti tulee vahvaa palautetta, jos on maininnut sijainnin väärin.

Pitäjissä on edelleen katkeruutta kuntaliitoksen aiheuttamista muutoksista. Karmalan mukaan esimerkiksi ulkoliikuntapaikkojen hoito ja kohtalo ottavat kyläläisiä päähän.

Toinen huolta aiheuttava asia ovat kyläkoulut, joista on vuosien aikana taitettu peistä. Viimeisimpänä Alvettulan kyläkoulusta.

– Lapsiluku kylissä vähenee.