Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordic Smokery -miesten kädentaidot eivät rajoitu keittiöön, eivätkä ideat jumiutuneet savustusputkeen – Ruokarekka starttasi Hämeenlinnan torilla

Ruokarekasta saa huolella valmistettua pikaruokaa. Yrittäjät käynnistävät toimintansa Hämeenlinnan torilta, mutta kevään myötä rekka nähdään myös muualla Etelä-Suomessa. Pysyvää ruokalistaa ei ole, vaikkakin yksi tuote on noussut suosiossa jo ylitse muiden.

Hämeenlinnalainen Marjatta Muhonen raottaa rasian kantta. Kolmen rieskan välissä on savustettua naudan- ja sianlihaa sekä lohta kera omien kastikkeiden ja maustein. Tuoksu saa veden herahtamaan kielelle.

– Uteliaisuuttani tulin. Hain täältä maistiaisia ja haen toistekin, jos on hyvää, Muhonen nauraa ja kiiruhtaa annoksensa kanssa kotia kohti.

Nordic Taco -annos on lähtöisin torin kulmalle parkkeeratusta Food Truck -rekasta, jonka sisällä töitä torstai-iltana paiskivat Jan Venäläinen ja Jukka Reinikainen.

Ruokarekka kuuluu Nordic Smokery -yrittäjien jättisavustimen ympärille rakennettuun Fast food -konseptiin.

Nelimetrinen savustin valmistui viime kesänä, ja viiden miehen pyörittämä Hallituskadun Bistro avautui vuoden vaihteessa. Ruokarekan avajaisia vietettiin viime viikon perjantaina.

Lue myös: Kaikki lähti vyörymään pienestä kesäprojektista – Hämeenlinnalaisviisikko rakensi jättimäisen savustimen, ruokarekan ja uuden bistron (11.12.2020)

Kuin pikkupojan intoa

Savustimen tapaan myös rekan keittiö on pääosin miesten suunnittelema ja rakentama.

– Väsäsimme rekkaa parisen kuukautta iltahommina. Kovasti yritämme, ja ovathan ne ovat tekijänsä näköisiä, Venäläinen nauraa.

Miesten kovasti odottamat avajaiset viivästyivät muutamalla viikolla, kun rekan jarruissa ilmeni vikaa. Viime viikon perjantaina kaikki oli lopulta valmista ja rekan luukku avautui ensimmäinen kerran yleisölle.

– Kuin pieni poika olisi saanut uuden polkupyörän, mies kuvailee hetkeä ennen avaamista.

Venäläisen mukaan ihmiset ottivat heidät hienosti vastaan ja yrittäjät imivät asiakkaiden innostuksesta itselleen hyvää fiilistä.

Pitkään savustettua

Annokset eroavat Venäläisen mukaan tavallisesta grilliruoasta siinä, että ne vaativat paljon käsityötä ja raaka-aineet ovat laadukkaampia. Peruselementtinä on pitkään savustettu liha ja kala.

Rekka on avoinna torstaista lauantaihin iltapäivästä kello kahdeksaan, tai niin kauan kuin ruokaa riittää.

– Lihaa kypsyttäessä menee 12–14 tuntia, joten emme pysty valmistaan sitä mukaan lisää, kun sitä menee. Sen takia myymme annoksia niin kauan kuin tavaraa on.

Pysyvää ruokalistaa ei ole, vaan annokset voivat vaihtua jopa päivittäin.

– Liitutaulumeinigillä mennään. Haluamme pitää tietynlaisen vapauden ja tarjota samalla asiakkaille vaihtelua.

Miehet aikovat savustaa myös paikallista järvikalaa, ja koska sen saatavuus vaihtelee, ei pysyvää ruokalistaa kannata senkään takia laatia.

Hittituotteeksi osoittautunut Nordic Taco -annos saattaa kuitenkin jäädä listalle pysyvästi.

Keväällä rekka lähtee liikkeelle

Näin alkuun rekka pysyttelee Hämeenlinnassa, mutta keväämmällä miehet aikovat suunnata nokan kohti lähikuntia ja edelleen maakunnan rajojen ulkopuolelle.

– Tarkoituksena olisi kiertää Helsinki, Tampere ja Turku jatkossa, mutta moneen muuhunkin paikkaan kerkeämme.

Venäläinen toivoo, että asiakkaat antaisivat heille palautetta annoksista esimerkiksi yrityksen some-kanavien kautta.

– Palaute auttaa meitä onnistumaan paremmin ja parhaamme mukaan vastailemme kysymyksiin.