Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan ravintolat siirtyivät take away -aikaan – Hällä, Popino ja Piparkakkutalo laittoivat lapun luukulle sulun ajaksi

Eduskunta päätti maanantaina ravintoloiden sulkemisesta asiakkailta kolmeksi viikoksi alueilla, joissa koronavirusepidemia on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa.

Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua.

Käikälästä kotiinkin

Käikälässä toimiva Lounasmesta aloitti noutoruokapalvelun maanantaina ja tarjolla on myös kotiinkuljetusta.

– Meillä on täällä ruuat valmiina ja valita voi neljästä vaihtoehdosta, eli kanasta, lihasta, kalasta tai salaattilounaasta. Kaikki annokset ovat laktoosittomia ja gluteenittomia, yrittäjä Pauli Kainulainen kertoo.

Viime syyskuussa avatussa lounasravintolassa oli jo pitempään mietitty digiloikkaa, mutta koronatilanne sai hihat heilumaan.

– Heti kun tuli alkoi tulla tietoa sulusta, päätimme ponnistaa ja avata verkkokaupan.

Yrittäjä arvelee, että sulku tuli tällä kertaa liian myöhään.

– Tällaisiin toimenpiteisiin olisi mielestäni pitänyt ryhtyä jo ennen hiihtolomia.

Viime kevättä karumpaa

Ravintola Hällä oli maanantaina lounasajan vielä normaalisti auki, mutta seuraavan kerran ovet avautuvat 29. maaliskuuta.

– Teimme ratkaisun ihan taloudellisista syistä. Hämeenlinnassa on niin paljon tarjontaa noutoruuissa ja niiden toimittajissa, ettei meidän kannata pyörittää toimintaa. Kaikki ovat lomautettuina, yrittäjä Urpo Nurmiranta toteaa.

Lähtöasetelmat sulkuun ovat tällä hetkellä Nurmirannan mukaan vielä kehnommat kuin viime keväänä.

– Kyllähän tämä aika huonolta maistuu. Keväällä oli vielä hieman puskuria alla, mutta vuoden mittaan asiakasmäärät tippuivat loppukesää lukuun ottamatta koko ajan. Tiedot rajoituksista ovat olleet sekavia ja ihmiset eivät oikein ole uskaltaneet tulla ravintolaan.

Nurmiranta arvelee, että sulku saattaa kestää ennakoitua pitempään.

– En usko, että kolme viikkoa riittää. Joku jatko sieltä tulee.

Hämeenlinnan keskustassa myös Piparkakkutalo on kiinni ravintolasulun ajan ja Popino 5. huhtikuuta saakka.

Ei mikään hyvä bisnes

Viime vuoden kevään sulun aikana Hämeenlinnan Amarillo oli kiinni, mutta tällä kertaa ravintolassa kokeillaan ensimmäistä kertaa noutoruoka-annosten tarjoamista.

– Meiltä saa tilattua ruokaa normaaliin tapaan kuljetuspalveluiden kautta, mutta nyt myös voi soittamalla tilata ja hakea haluamansa annoksen. Isoimmat muutokset koskevat ruokalistoja, joita on tätä tilannetta varten supistettu vähän kompaktimpaan muotoon, ravintolapäällikkö Tero Tila sanoo.

Sulun aikana Amarillossa työskentelee vain kaksi henkilöä, toinen keittiössä ja toinen salissa. Muu henkilökunta on lomautettu.

– Kyllähän tämä on enemmän palvelua kuin bisnestä. Uskon kuitenkin, että lounasta jonkun verran menee keskustan työpaikoille. Olemme avoinna iltaseitsemään, joten viikonlopun illallisetkin voi tilata meiltä.