Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Herätys keskustan taloyhtiöt: Nyt on aika toimia, etteivät lokit valloita kesäksi kattoja

Hämeenlinnan kaupunki saa jo maaliskuun aikana uuden lokkitarkkailijan, jonka tehtävänä on selvittää keskustaa vaivaavien lokkien elintapoja sekä auttaa taloyhtiöitä epätoivottujen eläinten häätämisessä keskusta-alueelta.

Mallia on haettu Mikkelistä, jossa vuosina 2017-2019 lokkiongelma kärjistyi niin pahaksi, että keskustan talojen katoilla pesi sadoittain ellei jopa tuhansittain lokkeja. Hämeenlinnan keskustassa pesivien lokkien määrä jäänee vielä vasta joihinkin satoihin.

Mikkelissä lokkitarkkailijan johtamalla määrätietoisella tutkimisella ja taloyhtiöiden häätötyöllä lokit on parissa vuodessa saatu karkotettua keskustasta.

Yksinkertaiset keinot riittävät

Hämeenlinnan lokkiongelma oli viime kesänä pahimmillaan Kasarmikadun ja Raatihuoneenkadun risteyksen lähistöllä. Tämän alueen taloyhtiöiden ja asukkaiden tulisi aktivoitua mukaan häätötalkoisiin.

– Kaupungille on turha kiukutella katoilla pesivistä linnuista. Kukaan muu ei voi toimia kiinteistön puolesta ja mennä sen katolle häätämään lintuja, Hasse Renfeldt Kiinteistöliitto Kanta-Hämeestä muistuttaa.

– Ei riitä, että yksi tai kaksi taloyhtiötä lähtee tähän mukaan, se vain siirtäisi ongelman muille katoille, Merituuli Stenberg Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistyksestä sanoo.

Lokkien häätämiseksi riittävät usein kattojen siivoaminen ja muut yksinkertaiset keinot. Ne tulevat halvemmiksi kuin ulosteiden tahrimien seinien ja ikkunoiden puhdistukset.

Apua saatavilla

Jos lokkien määrää halutaan vähentää jo tänä vuonna, pitäisi taloyhtiöiden ryhtyä töihin aivan lähipäivinä ja -viikkoina.

– Jos ilmat lämpenevät, saattavat ensimmäiset lokit tulla jo maaliskuun ensimmäisillä viikoilla, Jarmo Latvamäki mikkeliläisestä Jampan eläinhoitolasta sanoo.

Merituuli Stenberg muistuttaa, että pesivät linnut on aina rauhoitettu, eikä niitä saa häiritä.

– Periaatteessa jos lokki on ehtinyt saada katolle parikin tikkua ristiin, niin sillä on siinä pesä, jolle ei voi enää mitään.

Hänen mukaansa parasta onkin toimia nyt hyvissä ajoin, sillä huhtikuussa poikasten vilistäessä jo pitkin katuja on ongelmaan ihan liian myöhäistä puuttua.

Apua ja neuvoja lokkien häätämiseen voi pyytää Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksestä ja Kiinteistöliitto Kanta-Hämeestä, joka lähettää lähiaikoina ohjeita jäsenilleen ja alueen isännöitsijöille.