Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Tervetuloa Juice mukaan kuntavaaleihin!

Juice on yksi rock-sukupolven suurista lyyrikoista. Leskisen tosiasialliset vahvuudet ovat hänen sanoitustensa merkityksellisyydessä, jopa eräänlaisessa profeetallisuudessa. Hauhoa hokeva ralli ei välttämättä ole tästä paras esimerkki. Myrkytyksen oireet sen sijaan on:

“Öisen kaupungin tiedän nukkuvan unta prinsessan…”

Mahtaako oma prinsessamme haluta herätä unestaan, jossa valtio pelastaa Linnan 26 M€ lahjalla ja näin vältytään 15 M€ alijäämältä. Uudella kaupunginjohtajalla on ikävä velvollisuus ravistella todellisuuteen. Selviytymiseen tarvitaan pusujen sijaan rohkeutta.

“Mutta millaisen rauhan rakennan kanssa voittajan…”

Voittaja sanelee yhteistyön ehdot

Kuntavaaleihin kaikki lähtevät voittamaan, ja monikin osaa selittää oman tuloksensa voitoksi. Vaikka kannatusosuuksissa varmasti tapahtuu heilahduksia, ehkä suuriakin, todellinen voittaja on kuitenkin se, joka saa sanella yhteistyön ehdot. Muiden osaksi jää hyväksyä voittajan pyrkimykset tai jäädä vaille vaikutusvaltaa.

Silloin käynnistyy kaupankäynti. Häviäjän ei kannata odottaa isoa palkintoa voittajalle tarjoamastaan tuesta. Joku metri pyörätietä saattaa riittää.

”Syksy saapuu kuin vanhus, se hymyilee,

Vaikka liepeitään liekit jo nuolee

Se on viisas: se mitään ei turhaan tee…”

Kuka lupaa rehellisesti niukkuutta?

Kyky tyytymiseen takaa hymyyn asti onnellisuutta. Valmius luopua jostakin saattaa jopa naurattaa. Vanhukset sen parhaimmillaan osaavat. Ja kaikki he, jotka ovat saaneet huomata, että onnea ei voi ostaa. Että kasvaminen päättyy aina lahoamiseen. Turha on turhaa.

”Ketkä kaapanneet on äänen profeetan: “Teidät parannan!”

Näissä vaaleissa tuskin kukaan vähänkään vastuullinen kehtaa luvata mitään lisää, mutta moniko uskaltaa rehellisesti luvata niukkuuden jakamista ja kivuliasta vanhojen virheiden korjaamista?

”Mulle antoivat – lapset saatanan – demokratian…”

Demokratia menettää arvonsa hetkellä, jolloin enemmistö lakkaa kuuntelemasta muita kuin itseään. Tai jos kuuntelee, ei ainakaan tahdo ymmärtää ja niinpä jo yhden prosentin enemmistö voi tallata jalkoihin puolet kansasta. Jos et niele enemmistön ajatuksia, sinut eristetään.

Rakentava yhteistyö edellyttäisi aitoa pyrkimystä etsiä yhteisesti hyväksyttäviä tavoitteita. Sanelupolitiikan jatkaminen olisi saatanallinen riitelyn siemen etenkin, jos somessa hiottu solvaustyyli palaa valtuustosaliin.