Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka tietää, onko kana onnellinen? – Mitä munapakkausten termit tarkoittavat?

Kananmunahyllyn äärellä saattaa kuluttaja hämmentyä. Valikoimissa on esimerkiksi onnellisen tai vapaan kanan munia, free range -munia ja aitoja maalaismunia.

Suomessa tuotetaan kananmunia vain neljällä eri tavalla: luomukanaloissa, ulkokanaloissa, lattiakanaloissa ja virikehäkkikanaloissa.

– Onnellisen tai vapaan kanan munat ovat tuotenimikkeitä, jotka eivät välttämättä kerro mitään. Paketissa pitää lukea myös tieto tuotantotavasta. Free range -kanaloissa kanat saavat terminkin mukaisesti olla myös vapaana laitumella, toiminnanjohtaja Hanna Hamina Siipikarjaliitosta kertoo.

Monenlaista rehua

Jotkut kanalat kertovat pakkauksissaan millaista rehua kanoille on annettu.

Tarjolla on esimerkiksi kauralla ruokittujen kanojen munia, omega-munia ja gmo-vapaita munia.

– Kauran uskotaan ihmiselläkin parantavan suolistoterveyttä ja sitä syötetään tukemaan eläimen tasapainoista ruokavaliota. Omega-munia muniville kanoille syötetään pellavaa, joka parantaa munien rasvahappokoostumusta. Gmo-vapaus tarkoittaa taas sitä, että kana syö vain geenimuuntelematonta rehua, Hamina sanoo.

Ruskeat ja valkoiset

Vaikuttaako kanalatyyppi munan ravintoarvoon tai makuun, siitä ei ole Haminan mukaan näyttöä.

– Munan ominaisuuksiin vaikuttaa ainoastaan se, mitä kana syö. Jos kana pääsee ulkoilemaan ja saa ruohoa sekä lehtivihreää, se saattaa vaikuttaa keltuaisen väriin.

Joidenkin kanaloiden munat ovat ruskeita ja joskus niitä ja valkoisia munia voi olla sekaisin. Jotkut ovat arvelleet tummempien munien olevan jopa terveellisempiä, mutta harvempi tietää, mistä väri tulee.

Selitys on niin yksinkertainen, että ruskeat kanat munivat ruskeita munia ja valkoiset valkoisia.

– Munan värillä ei ole merkitystä sen ravintoarvoihin. Tässä asiassa on suuria kulttuurieroja. Suomessa ruskeita kanoja on tiloilla vain viitisen prosenttia, mutta esimerkiksi Englannissa vain viisi prosenttia maan kanoista on valkoisia, Hamina kertoo.

Häkit häviämässä

Suomen yleisin tuotantotapa on virikehäkkikanala. Yhteen häkkiin mahtuu yleensä 50-60 kanaa, ja jokaisella yksilöllä on oltava tilaa vähintään 750 neliösenttiä.

Lidl kuitenkin poisti virikehäkkikanojen munat valikoimistaan vuonna 2016, ja myös S-ryhmä sekä Kesko ovat luopumassa niistä vuoteen 2027 mennessä.

– Tämä on yleisesti länsimainen linjaus ja kaupan alan yritysten toive. Mitään lakia tässä ei taustalla ole. Muutos tulee aiheuttamaan alalle haasteita. Tällä hetkellä Suomessa on yli kaksi miljoonaa kanaa virikehäkeissä, joten suuria investointeja vaaditaan, Hamina pohtii.

Kulutus taas nousussa

Kananmunia tuotetaan Suomessa noin 260 maatilalla. Kanojen määrä on noin 3,9 miljoonaa.

Suomalaisten kananmunien käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta, ja tällä hetkellä kulutus on yli 12 kiloa asukasta kohti.

– Viime vuonna kananmunien kulutus nousi kuusi prosenttia, ja muutos 12-13 vuoden takaiseen tilanteeseen on todella suuri, Hamina kertoo.

Takavuosina munien pelättiin altistavan sydänoireille, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan niitä on turvallista syödä joka päivä.

– Kananmuna on monipuolinen, edullinen ja ravinteikas luonnontuote.