Jari Kohonen palasi tammikuun lopulla Tekniikan Maailman talviautovertailusta Ivalosta. Kun tulokset julkistetaan, tunteet käyvät kuumina.
Auto on lukemattomille suomalaisille rakas kapine ja moni uskoo tietävänsä siitä kaiken tietämisen arvoisen.
Autotoimittaja ja valokuvaaja Jari Kohonen on saanut kokea autoilijoiden intohimon nurjan puolen.
– Olen kolme vuotta ollut tekemässä TM:n sähköautojen talvivertailua ja aina olemme saaneet sekä niiden kannattajat että vastustajat kimppuumme. Keskustelu ei oikein millään pysy asialinjalla ja meitä syytetään jo etukäteen lahjotuiksi. Lokaa tulee niskaan oikein kunnolla ja sellaiseen palautteeseen ei totu koskaan, Kohonen sanoo.
Kuukauden savotta
Kohonen oli tammikuussa Ivalossa, jossa Tekniikan Maailma testasi sähköautojen ja ladattavien hybridien ominaisuuksia ankarissa olosuhteissa.
– Vertailun tekemisessä menee kaikkineen kuukauden verran. Autoja valmisteltiin viikko Pasilan labrassa Lappiin lähtöä varten ja Ivalossa paiskittiin pari viikkoa 10-tuntisia työpäiviä, Kohonen kertoo.
Erityisen paljon talvitesteissä ovat syynissä lämmityslaitteet, mutta autojen ominaisuuksia ja toimivuutta kylmässä sekä lumessa tutkitaan monelta kantilta.

Jarrutkin jäätyivät
Eteen tulee Kohosen mukaan huomattavan paljon kummallisia haasteita, jotka olisivat helpostikin korjattavissa.
– Tuntuu, etteivät valmistajat kauheasti panosta talviominaisuuksiin. Peilien ja istuimien lämmityksessä on puutteita ja lunta kertyy omituisiin paikkoihin. Latausluukuissa ei useinkaan ole mitään valaistusta ja ne saattavat jopa jäätyä kiinni.
Kovilla keleillä vakionopeuden säätimet ja kaistavahdit lakkasivat toimimasta melkein kaikissa autoissa. Sähköautoissa tapahtui jopa jarrujen jäätymistä.
– En haluaisi moittia uusia autoja, mutta lapsuksia niissä tulee. Sähköautojen hintalapulla on merkitystä. Halvoilla malleilla kannattaa välttää ankaria olosuhteita. Tämä tietysti Tesla-ihmisiä kiukuttaa, mutta niin se vain on.
Lama vei leipätyön
Autoilu on ollut nuoresta saakka Kohosen sydäntä lähellä. Hän kulki jo poikasena isänsä mukana autokilpailuissa ja hyppäsi itsekin ralliauton rattiin kun kynnelle kykeni.
– Olen opetellut lukemaan Vauhdin Maailman ja Aku Ankan avulla, hän sanoo.
Media-alan työt Kohonen aloitti kesäharjoittelijana Riihimäen Sanomissa vuonna 1982. Vauhdin Maailma -lehden avustajana hän on työskennellyt vuodesta 1988 ja Tekniikan Maailmassa lyhyiden 1990-luvun pätkien lisäksi yhtäjaksoisesti vuodesta 2015.
Hämeen Sanomia Kohonen on avustanut vuodesta 1990.
– Valmistuin 1988 LVI-teknikoksi ja jatkoin toimittamista harrastuksena, kunnes rakennusalan pysäyttänyt lama vei leipätyön 1993. Siitä lähtien olen ollut freelancer-valokuvaaja ja -toimittaja.
Testi on elämys
Autotoimittajan työtään Kohonen kuvaa ehtymättömän mielenkiintoiseksi. Tekniikka muuttuu ja ala kehittyy valtavalla vauhdilla.
– Nykyään lisävarusteiden luettelo on paksumpi opus kuin kokonainen autoesite oli aikoinaan. Kun pääsee insinöörien kanssa tutkimaan autoja ja testaamaan niiden ominaisuuksia, niin se on kyllä elämys, hän tuumaa.
Auto- ja liikennetoimittajien yhdistykseen kuuluu Suomessa noin satakunta päätoimista ammattilaista. Työtilanne ei ole heilläkään häävi, kun säästöleikkauksia tehdään kaikkialla ja autoilutapahtumia ei ole vuoteen järjestetty.
Salaliiton kätyrit
Tekniikan Maailman talviautovertailu julkaistaan Suomen lisäksi Norjassa sekä Virossa, ja monet valmistajat käännättävät sen omalle kielelleen. Joskus tehtaat pyytävät testaajilta jopa konsulttiapua.
– Teemme mielestäni tärkeää työtä, mutta lukijapalaute on välillä murskaavaa. Kaikenlaisia viisauksia ja salaliittoteorioita tulee vastaan, Kohonen huokaa.
– Saa nähdä millainen huuto siitä tulee, kun Skoda voitti lataushybridien talviautovertailun.