Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erkki on hyvän tuulen kirjanmerkki – Sampola jakaa uusiotuotetta ilmaiseksi kaupunkilaisille

Nyt ei enää tarvitse taitella kirjan sivuja hiirenkorville.

Suomen ainoassa viittomakielisessä työkeskuksessa Sampolassa on urakoitu hauskoja Erkki-kirjanmerkkejä, jotka asettuvat kätevästi sivun nurkkaan.

– Kaikki lähti siitä, kun halusimme viedä jonkun uusiomateriaalista tehdyn tuotteen Hämeenlinnan kirjaston avajaisiin. Kirjanmerkkihän oli sinne oikein sopiva tuote ja halusimme myös nostaa esille Sampolan yhteiskunnallista merkitystä, vastaava työvalmentaja Kimmo Uschanoff kertoo.

Kierrätettyjä mainoksia

Erkki-kirjanmerkki on sydämen muotoinen uusiotuote, joka on työkeskuksen kuurojen ja lievästi kehitysvammaisten suunnittelema ja valmistama.

– Merkki on ollut kovasti suosittu ja jaamme sitä ilmaiseksi. Niitä on tällä hetkellä ainakin kirjastossa sekä Museo Militariassa ja toivomme saavamme niitä myös Business Parkiin Reskalle.

Merkin materiaalina on käytetty pääosin verkkovinyyliä, jota on saatu Verkatehtaan ja Hämeenlinnan teatterin banderolleista, mainoslakanoista ja julisteista.

Lisäksi osa kirjanmerkeistä on tehty Pihlgren ja Ritola -tapettitehtaan ylijäämätapeteista.

– Verkkovinyyliset mainosmateriaalit ovat menneet aikaisemmin joko kierrätykseen tai kaatikselle, mutta meille ne sopivat loistavasti erilaisten uusiotuotteiden valmistamiseen. Verkkovinyyli on helposti käsiteltävää ja hyvin kestävää, Uschanoff sanoo.

Kasseja joka lähtöön

Verkkovinyylistä on kehitetty Sampolassa myös useita myytäviä tuotteita. Niiden myynnistä saatava voitto käytetään kokonaisuudessaan työkeskuksen toimintaan.

– Lähdimme haalimaan uusia kierrätysmateriaaleja jo ennen koronaa ja yhteistyökumppaneiden sekä firmojen suhteen oli paljon koukkuja vesillä. Nyt myynnissä on muun muassa kauppa- ja kestokasseja, olkalaukkuja ja toilettipusseja, työkeskusohjaaja Mari Rajapuro luettelee.

Myymälästä luovuttiin

Sampola on Kuurojen palvelusäätiön ylläpitämä työkeskus, jonka viidellä työosastolla työskentelee päivittäin noin 70 työntekijää. Työntekijät voivat olla esimerkiksi työharjoittelussa, työkokeilussa, työtoiminnassa, palkkatukityössä tai oppisopimuksella

Tuotteiden myynti tapahtuu pääosin verkossa sivulla sampola.fi.

– Luovuimme kivijalkamyymälästä. Sen ylläpito alkoi tulla hankalaksi, Uschanoff kertoo.

– Rakensimme tiloihin kuntosalin, jolle oli paljon suurempi tarve.