Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Koiran parta punertaa – Mistä karvojen värjäytyminen voi johtua?

Koirani parta värjäytyy punertavaksi, johtuuko se jostakin ruoka-aineesta tai lisäaineesta mitä kaupan koiran ruoissa on?

Tällainen karvojen värjäytyminen vaikuttaa olevan aika yleistä vaaleakarvaisilla koirilla (esimerkiksi kääpiösnautserit, ylämaanterrierit ja bichonit). Toisaalta se on myös kovin yksilöllistä eli toisen koiran parta punertaa, toisen ei, vaikka samaa ravintoa käyttäisivät.

Oman lisänsä tuo silmien vuotaminen, jolloin silmien alla olevat karvat värjäytyvät, mutta ilmeisesti kysyjän tapauksessa ei tätä ongelmaa ole.

Pienillä koirilla on usein melko ahtaat kyynelkanavat, minkä lisäksi matalalla kulkeva koira saa helposti silmiinsä pölyä, hiekkaa, heinänsiemeniä ynnä muuta sellaista.

Silmien vuotaminen voi toki olla myös allerginen reaktio, jolloin ongelma saattaa hyvinkin piillä ruoassa (esimerkiksi vehnä).

Vaikutus selviää kokeilemalla

Karvojen värjääntymisen ehkäisemiseksi kannattaa varmasti jättää ainakin sellaiset koiranruoat, jotka sisältävät keinotekoisia väriaineita.

Ovathan ne täysin tarpeettomia – koira ei ruokansa väristä välitä – eivätkä välttämättä ole terveydelle täysin haitattomia.

Toki myös luontaisissa aineksissa voi olla väriä antavia aineita, kuten porkkanassa beetakaroteenia.

Jotkut koiranomistajat ovat ilmoittaneet parran värjääjiksi lampaanlihan ja lohen – ja valmisruokien sisältämän kuparioksidin.

Ruoka-aineiden vaikutus on kuitenkin usein hyvin yksilöllistä – yksi vannoo yhden ja toinen toisen ruoan nimeen. Ruokia kokeilemalla ja vertaamalla vastaus voi löytyä, ehkä.

Syitä voi olla monia

Myös vesi voi sisältää rautaa, mineraaleja tai muita väriä antavia aineita. Niin että avuksi suositellaan kerrassaan veden suodattamista. Vesikuppi kannattaa myös päivittäin pestä.

Jotakin värjäävää ainetta siis koiran sylkeen (tai silmien eritteeseen) tulee, toisin sanoen ravinnon tai juomaveden vuoksi syljen koostumus vaihtelee, mutta salapoliisityötä asian selvittäminen taitaa olla.

Syljessä ja muissa elävien olentojen eritteissä viihtyvät tietysti myös erilaiset hiivat ja bakteerit, jotka voivat värjätä karvoja. Joten karvojen kuivaksi pyyhkiminen ei ainakaan haittaa!