Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Oi muistatko vielä sen virren? – Kansan muisti on lyhyt, mutta poliitikon vielä lyhyempi

Väitetään, että kansan poliittinen muisti on vain kolmen kuukauden mittainen. Jos huhtikuussa on vaalit, niin edellisen marraskuun päätökset unohtuvat sopivasti ennen vaaleja.

Marraskuussa Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti suurella enemmistöllä, että kaupungin henkilöstömenoja on vähennettävä 6,5 miljoonaa euroa. Ensimmäiset 1,5 miljoonaa jo tänä vuonna, loput 5 miljoonaa parina lähivuotena. Perussuomalaisten mielestä tähän olisi ollut syytä lisätä vielä yli 7 miljoonan lisäleikkaukset, osin henkilöstömenoihin ja osin palveluiden ostamiseen.

Tuolloisen virren mukaan ilman esitettyjä leikkauksia uhkaa kadotus. Näin, vaikka oli jo tietoa siitä, että vuosi 2020 olisi kaupungin taloudessa ylijäämäinen. Näin, vaikka leikkaukset kesken koronakriisin voisivat laukaista työttömyyden ja hoitojonojen kasvun noidankehän. Näin, vaikka sote-uudistus on vapauttamassa kuntien ja kaupunkien talouden pahimmista menojen kasvupaineista.

Valtuuston vasemmalta siiveltä esitettiin tasapainoinen vaihtoehto sekä enemmistön leikkauslinjalle että perussuomalaisten hyperleikkauslinjalle.

Marraskuun leikkauspäätöksiä puolustaneet tuntuvat nyt, kolme kuukautta myöhemmin, vaihtaneen virsikirjan numeroon 43:

”Taivaan mannaa eteen kannat, pöydässäsi syödä annat.”

Nyt kelpaisivat pysäköinnin maksuttomuus, oppilashuollon henkilöstön lisäämisaloitteet, ja joillekin jopa parempituloisia suosivat verovähennykset.

Hysshh! Maan hiljaisiin kohdistettavista uusista leikkauksista työttömien perusturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen vain kuiskataan ja toivotaan ettei kukaan kuulisi. Marraskuun leikkauspäätöksistä ei edes kuiskata.

Vaalipäivään asti marraskuun virrestä sovellettavana on vain viimeinen säe:

”Oi muistanhan vielä sen virren, mut laulaa, laulaa en voi.”

Entä sitten kesäkuussa? Vedotaanko siihen, että marraskuun tuhoisat päätökset on nyt kiireesti toimeenpantava? Ja onko kovimpien leikkausten kannattajien ääni vain voimistunut?

Ne, jotka käyttävät äänioikeuttaan voivat vaikuttaa, millainen virsi valtuustosalissa soi.