Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienessä pajassa puusta syntyy melkein mitä vain – "Puskaradio on klisee, mutta kyllä se vaan toimii"

Hauhon Puutyöpalvelu on löytänyt pienten tilausten vastaanottajana asiakkaansa, osittain kesäasukkaiden ansiosta.

Vihniöntien varrella sijaitsevassa puusepänliikkeessä riittää töitä mukavasti. Pieniä tilauksia vastaanottavassa yrityksessä toimintaa ei kuitenkaan voida suunnitella kuukautta pidemmälle eteenpäin.

– Ala ei ole helppo, koko ajan on tasapainottelua. Heikkohermoisen hommaa tämä ei ole, sillä tulevaisuutta ei isommin pysty pitkälle ajattelemaan. Korona on kuitenkin vaikuttanut meillä tosi vähän. Olemme olleet täällä omassa luolassamme, toisen polven yrittäjä Juha Tuominen kuvailee.

Puusta melkein mitä vain

Yritys valmistaa puutuotteita tilauksesta, ja tilata voi melkein mitä vain: portaita, myymäläkalusteita, keittiöitä, huonekaluja, työkaluja, koriste-esineitä.

– Ulko-ovia ja ikkunoita emme tee, elleivät ne ole erikoismittaisia, sillä Hauholla on kaksi muuta liikettä, jotka tekevät niitä, Elina Tuominen kertoo.

Elina hoitaa yrityksessä toimistotyöt, mutta hänkin on ammatiltaan puuseppä. Hän pystyy auttamaan aina tarvittaessa verstaan puolella. Tarvetta tulee varsinkin silloin, kun hänen Juha-miehensä saa sopimuspalokuntalaisena hälytyskutsun pelastustehtäviin.

Juhan näpeissä on etenkin maalaamo. Remonttia tekeville ihmisille hän antaa vinkkiä, että vanhoissa asunnoissa väliovia ei kannata maalata siveltimellä, vaan ne voisi tuoda ruiskutettavaksi. Samoin keittiön kaapistojen ovia pystytään yleensä maalaamaan uudestaan sen sijaan, että kaikki uusittaisiin.

Jokainen tilaus on arvokas

Valmiita tuotteita Hauhon Puutyöpalvelusta lähtee lähiseudun lisäksi eniten Helsingin suuntaan. Suosituksia sinne päin on kulkenut suusta suuhun kesäasukkaiden mukana.

– Puskaradio on klisee, mutta kyllä se vaan toimii. Monet käyvät meillä jo useammassa sukupolvessa. Tuotteet puhuvat puolestaan. Nämä eivät ole heräteostoksia, vaan niitä teetetään tarpeen mukaan.

– Pieni pajahan tässä ollaan. Jos joku tarvitsee metrin pätkän pyöreätä leppäkeppiä, se tehdään. Ja nekin menevät pääkaupunkiseudulle. Mielenkiintoisimpia työkohteita taas on ollut Janakkalan kirkkojen sisustusten uusiminen, Juha Tuominen kertoo.

Tuotteita yritys ei valmista juurikaan varastoon, vaan kaikki tehdään tilauksesta. Muutama visakoivuinen taitettava vaeltajansaha sentään löytyy verstaan myyntihyllystä. Sahoille olisi varsinkin Lapissa kysyntää, mutta muut tuotanto kärsisi, jos niitä tehtäisiin massoittain odottamaan myyntiä. Saha on luonnossa liikkuvalle oiva lahjaidea, sillä Juha Tuomisen mukaan se on pirun hyvä ja laadukas oikea työkalu.

Uusia yrityksiä ei juuri perusteta

Tuomiset uskovat, että tarve puusepäntöille on aina vakio. Enää ei kuitenkaan perusteta uusia yrityksiä, ja nykyiset tekijät vanhenevat. Puutyöt eivät tunnu kiinnostavan nuoria, niinpä alan koulutusta on vähennetty muun muassa Hämeenlinnassa.

– Pian alkaa olla entistä enemmän tekijän markkinat. Olisikin kiva, jos joskus saisi säännöllistä palkkaakin, Juha Tuominen hymähtää.