Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minne johtaa ihmeellinen reikä Myllymäen kallion laella? – Kaupungin kunnossapitopäällikkö kertoo

Myllymäessä on viime viikkoina ihmetelty rekkarallia, jonka päätepisteenä on näköalapaikan läheisyydessä oleva aukko maassa.

Kunnossapitopäällikkö Marko Soramäki Hämeenlinnan kaupungilta, mikä reikä on kyseessä?

– Se on kaupungin hiekkasiilo. Sinne kerätään 3–6-millistä liukassepeliä, jota levitetään ajoradoille ja kevyen liikenteen väylille.

Paljonko säiliöön mahtuu tavaraa?

– Toista tuhatta kuutiota. Olen nähnyt vanhan kuvan ja siiloon on varmaankin alkujaan mahtunut lähes kaksituhatta kuutiota, mutta aines on ajan myötä holvannut sen seiniä.

Kuinka kauan siilo on ollut käytössä?

– Minulla on tallessa lehtileike, jonka mukaan se oli paikoillaan jo vuonna 1971. Siilo louhittiin kallioon samoihin aikoihin, kun sinne tehtiin Posti- ja lennätinlaitoksen tiloja sekä väestönsuojakeskus.

– Tulin itse 1980-luvun alussa kaupungille töihin ja silloin sinne ajettiin ihan hiekoitushiekkaa, mutta jo seuraavalla vuosikymmenellä siirryttiin sepeliin.

Kuinka siiloa päästään tyhjentämään?

– Mäkikujalta ajetaan alas kallion sisään ja siellä pohjalla on torvet, joista sepeliä otetaan. Tilaa siellä on runsaasti, niin että rekkakin pääsee hyvin kääntymään.

Onko sepeliä santsattu tänä talvena tavallista enemmän?

– Ei oikeastaan. Käytännössähän tuo reilu tuhat kuutiota ei riitä vielä mihinkään, joten siiloa täytyy tankata aika ajoin.

Missä muualla Hämeenlinnassa sepeliä säilytetään?

– Sitä on ulkosalla ympäri kaupunkia kevyen liikenteen väyliä varten. Kasathan pääsevät helposti jäätymään, joten lämpimässä oleva siilo on tietysti hyvä säilytyspaikka. Vastaavanlaisia on monissa suomalaisissa kaupungeissa.