Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Pysäköintiratkaisut ovat Hämeenlinnalle tärkeitä – Maksuton asiakaspysäköinti on mahdollisuus

Pysäköintiratkaisujen järjestämisestä on keskusteltu Hämeenlinnan kaupungissa jo 1800-luvulla, ennen nykyisen kaltaisten autojen tuloa katukuvaan.

Pysäköintikysymykset ovat puhuttaneet Hämeenlinnalaisia ja kaupungin luottamushenkilöitä siis pitkälle yli vuosisadan ajan. Tämä ei ole yllättävää – pysäköintiratkaisut ovat aivan ykkösluokan elinvoimakysymys.

Tällä hetkellä torin lähiympäristön ja keskusta-alueen suuri haaste on maksullinen pysäköinti.

On todella hienoa, että Hämeenlinnassa on Kauppakeskus Goodman. Mutta ajatellessa vaikkapa torin alueen kahvilayrittäjiä – eikö ole haastava kilpailuasetelma, jos kolmen euron pullakahveilla käymisestä pitää maksaa kaksi-kolme euroa pysäköintimaksua?

Vaihtoehtona Goodmanin maksuton pysäköinti ja palvelut. Minusta tämä tilanne on huono. Lyhytaikainen pysäköinti keskusta-alueella pitäisi muuttaa maksuttomaksi kiekkopysäköinniksi. Myös pendelöijille pitää olla tarjolla aseman tuntumassa maksuttomia pysäköintivaihtoehtoja, pysäköintitalo Pöölin rakentamisesta huolimatta.

Aloite jo tehty

Olemme muun muassa kokoomuskollegojeni Ville Lintulan ja Seppo Kuvajan sekä useiden muiden valtuutettujen kanssa tehneet jo kesällä 2017 aloitteen maksuttomasta asiakaspysäköinnistä.

Valtuustoaloitteemme tavoitteita olivat ennen kaikkea keskustassa autolla työssä käyvien elämän helpottaminen, keskustan palveluiden käyttäjien määrän lisääminen ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen.

Aloite ei tullut tuolloin hyväksytyksi päätöksenteossa. Laadittu aloitevastaus ei mielestäni ottanut riittävästi kantaa keskeisimpiin nykymallin ongelmiin.

Työtä täytyy jatkaa

Erinomaista työtä tekevä valtuutettu Seppo Kuvaja kannatti kaupunki- ja rakennelautakunnassa syksyllä 2020, nimenomaan koronaelvytysperusteella, maksutonta asiakaspysäköintiä keskustaan. Tämäkään kanta ei tullut hyväksytyksi äänestyksessä. Olisin toivonut toisin.

Työtä täytyy jatkaa!

Teen kaikkeni, että lähitulevaisuudessa saamme parannettua keskustan yritysten kilpailukykyä ja helpotettua torin alueen ja muun ydinkeskustan autolla liikkuvien asiakkaiden asiointia kiekkopysäköinnillä.

Hämeenlinnan pinta-ala on laaja. Autoilu ei ole loppumassa, eikä sen pidäkään loppua. Päästöjä toki on sinänsä tärkeä alentaa. Se onnistuu valtakunnallisilla ratkaisuilla, esimerkiksi autoveroa alentamalla. Tuon kaupunginvaltuuston kokoukseen 8.2.2021 valtuustoaloitteen, jossa esitetään maksutonta pysäköintiratkaisua keskusta-alueelle, ilman lisäkustannuksia kaupungille.

Toivon perehtymistä aloitteeseeni ja kannatusta yli puoluerajojen.