Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Seurakunnalla on rahaa ja sijoitussalkku kunnossa - Siksi päättäjät haluavat kirkon mukaan Hämeensaaren areena-hankkeeseen

Sijoittajaryhmä suunnittelee rakentavansa areenan Hämeensaareen. Kaupunki on hankkeessa mukana. Intensiteetti on ihan toinen, kuin ykköskorttelin sijoittajien hankkeessa. Hankkeiden erotus on, että ykköskorttelin sijoittajilla oli rahoitus valmiina. Toki ymmärrän kaupungin intressin.

Areena ei lähde nousemaan ilman julkisyhteisön mukanaoloa. Kaupungille riskisijoitukseen on tarjolla paikka jo hankkeen operoijaksi.

Mutta mitä mukana tekee evl. seurakunta? Sen varallisuutta vuosien varrella on hoidettu hyvin. Puskuria löytyy jopa paikata kirkollisveron väheneminen tulevaisuudessa. Suomeksi sanottuna seurakunnalla on varaa. Ja kun on varaa, sijoittajia kiinnostaa.

Samoja päättäjiä molemmissa taloissa

Seurakunnan hallinnossa on mukana henkilöitä, jotka ovat mukana kaupungin hallinnossa. Tätä kautta sijoittajille on kyetty näyttämään sormella ”löysän rahan” sijainti. Samat päättäjät pystyvät vaikuttamaan molempien yhteisöjen päätöksentekoon.

Seurakunta on kiinteistöstrategiassaan valinnut Poltinahon seurakuntatalon tulevaisuuden keskuspaikakseen. Mutta mikäs se siellä kiikastaa? – Kaavan vaatimat autopaikat. Autohallin rakentaminen tulee kalliiksi. Se on aiheuttanut epävarmuutta. Kaupungin määräykset luovat sopivasti painetta areenan suuntaan.

Kerho pahassa raossa

Hanketta viedään eteenpäin pitkälti HPK:n nimissä. Kerho on pahassa raossa. Edessä on hyppy tuntemattomaan. Kaupunki omistaa jäähallit. Myös siellä suunnassa se pystyy ohjaamaan päätöksentekoa. Kuka uskoo, että tulevassa kuntokartoituksessa Ritari-hallille povataan pitkää elinkaarta?

Seurakuntalaisena esitän omana mielipiteenäni: Areenan suuntaan ei kannata havitella. Siellä voi näpit palaa.

Ps. Tähän loppuun sanon ajatukseni keskusseurakuntatalon sijainnista. Ihmettelen seurakunnassa virinnyttä halua luopua Rauhankadun kiinteistöstä. Rakennuksen on todettu olevan elinkaarensa päässä. Paikalle voidaan rakentaa nykytarpeiden mukainen uudisrakennus autohalleineen.

Tontti on keskustassa ja kirkon vieressä. Ne ovat toistensa vastinpari. Vuosikymmeniä vakiintuneita polkuja on vaikea korvata. Muutos tuo seurauksia, joita suunnittelussa ei tullut ajatelleeksi. Poltinahon liikenneyhteyksien merkitystä on yliarvioitu. Sijainti näyttää pyllyä itäpuolen kaupunkilaisille.