Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö on venynyt ja joustanut – Sopiva kiitos olisi paikka rokotettavien eturintamassa

Viime kevät ja kuluva lukuvuosi on ollut rankka ja kuormittava varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Koulujen opettajat ja henkilöstö, varhaiskasvatuksen opettajat ja hoitajat ovat venyneet, joustaneet ja mukautuneet koronapaineen alla.

Päivittäistä työtä on tehty kymmenien, jopa satojen ihmiskontaktien kanssa, mutta lähes olemattomin suojatoimin. Aina kasvatusalalla ei ole mahdollista tehdä työtä yhden ryhmän kanssa, joskus on tarpeen kiirehtiä auttamaan toisia luokkia tai ryhmiä.

Turvaväleistä on vaikeaa huolehtia. Aikuisten kuuluu antaa pienille lapsille syliä tai muuten läheisyyttä. Lapset taas leikkivät ja touhuavat keskenään lähekkäin niin sisällä kuin ulkonakin.

Viime aikoina olemme saaneet yhä enemmän viestejä koronasta, joka on levinnyt päiväkoteihin ja kouluihin. Korona ja sen pelko on vahvasti läsnä arjen jokaisena päivänä niin kouluissa kuin päiväkodeissakin. Vaikka henkilökunnalla on halua sen estämiseen, konstit ovat hyvin vähäiset.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat ansaitusti saaneet korona-aikana paljon huomiota ja kiitosta raskaasta työstään niin mediassa kuin väestönkin keskuudessa.

Heidän työnsä on vaativaa, raskasta ja kunnioitettavaa. Heidän rinnallaan unohtuu niin koulujen kuin varhaiskasvatuksenkin henkilöstö.

On tarpeen muistaa, että kouluissa ja päiväkodeissa pidetään huolta myös hoitajien ja muiden yhteiskuntaamme työllään rakentavien ihmisten lapsista, jotta vanhemmat voivat mennä turvallisesti töihinsä.

Suomessa on laadukas varhaiskasvatus ja opetus kouluissa. Näiden alojen työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta on kannettava huolta nyt korona-aikana, mutta myös tulevaisuudessa. Tukea voi antaa kiitoksin, mutta myös muunlaisen yhteiskunnallisen arvostuksen kautta.

Vetoan päättäjiin, muistakaa myös kasvatusalaa. Mielestäni nykytilanteessa suuri kiitos olisi, jos koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö voisi päästä koronarokotteen eturintamaan terveydenhuollon ammattilaisten rinnalle. Heidän ei pitäisi joutua odottamaan rokotuksen antamaa suojaa massarokotuksiin asti.

Elisa Rantalainen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Hattula