Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona karkotti hotellivieraat ja jäädytti kokousmatkailun – Vanajanlinnan Marko Majamäki: "Nyt on vaikein hetki mitä voi kuvitella"

Majoitusliikkeet ovat ahtaalla ja lomautukset ovat arkipäivää. Vaakunan väkeä on pystytty työllistämään Prismassa, mutta Aulangolla päädyttiin irtisanomisiin.

Suhteellisesti eniten koronarajoituksista ovat joutuneet kärsimään hotellit, joiden vieraista merkittävä osa tulee kokousmatkailijoista.

– Tällä hetkellä kokous- ja bisnesmatkailua ei ole juuri ollenkaan. Kauppaa on enimmäkseen yksityisasiakkaiden puolella, ja varaukset painottuvat viikonloppuihin, Scandic Aulangon hotellinjohtaja Katja Hannula kertoo.

Kylpylähotellissa odotetaan kuitenkin innostuneesti helmi-maaliskuun hiihtolomia.

– Siitä toivotaan onnistumista, mutta muuten kevät voi olla haasteellinen.

Aulanko oli kevään pandemian aikana suljettuna kaksi ja puoli kuukautta ja avattiin 12. kesäkuuta.

– Kesä lähti heti myynnillisesti liikkeellä ihan normaaliin tapaan ja jatkui hyvänä elokuun loppuun, Hannula sanoo.

Koronan toinen aalto toi taas rajoitukset takaisin ja hotellissa käynnistettiin yt-neuvottelut toiminnan uudelleen organisoimiseksi.

– Jouduimme jatkamaan osa-aikaisia lomautuksia ja uudistukset johtivat muutaman henkilön irtisanomiseen.

Töihin tarpeen mukaan

Normaalioloissa paljon yritysasiakkaita ja tapahtumanjärjestäjiä houkutteleva Vanajanlinna panosti viime vuonna markkinointiin löytääkseen uutta asiakaskuntaa.

– Kesällä käyttöaste oli kohtuullinen. Saimme liikevaihtoa siinä määrin, että pystyimme työllistämään meidän ihmiset, toimitusjohtaja Marko Majamäki sanoo.

Loppuvuosi ja uuden vuoden alku ovat kohdelleet Vanajanlinnaa kovalla kädellä.

Liikevaihto jäi tammikuussa 10 000 euroon, kun se normaalisti liikkuu 250 000–300 000 eurossa.

– Nyt on vaikein hetki mitä voi kuvitella. Emme kuitenkaan ole irtisanoneet ketään. Koko henkilöstö on lomautettu, ja ihmisiä kutsutaan töihin tarpeen mukaan.

Suhteellisen vilkas kesä

Hotelli Emiliassa on riittänyt päivittäin asiakkaita, mutta huonevarauksien määrissä on suuria vaihteluita.

– Eihän tätä menoa voi hohdokkaaksi kuvailla, kun lisärajoituksia alkoi tulla. Kesä oli olosuhteisiin nähden vilkas, vaikkei ihan normaaliin päästykään, operatiivinen johtaja Jaana Mamia Tawastia Groupista tuumaa.

Hotellin henkilökuntaa on osa-aikaisesti lomautettu ja uusiin lomautuksiin valmistaudutaan, mikäli tilanne niin vaatii. Irtisanomisia ei ole ollut.

– On yritetty taistella niin, että kaikilla pysyisivät työpaikat.

Ryhmät puuttuvat kokonaan

Sokos Hotel Vaakuna oli viime vuonna huhti-toukokuun suljettuna ja avasi ovensa kesäkuun alussa.

– Kesäkuu toi virkistystä elämänmenoon ja heinäkuu oli myynnillisesti yksi parhaimpia aikoihin. Syksykin meni aika hyvin, mutta joulukuussa alkoi hiipuminen, hotellinjohtaja Jouni Kämäri kertoo.

Tammikuussa hotellissa on ollut lauantaisin 80–90 yöpyjää, mutta arkena asiakasmäärä putoaa.

– Ryhmät puuttuvat näinä aikoina kokonaan. Onneksi saadaan sentään jääkiekkojoukkueita välillä kylään.

Vaakuna kuuluu Osuuskauppa Hämeenmaahan, mikä on auttanut henkilökunnan työllistymisessä.

– Keväällä työntekijöillä oli itse mahdollisuus päättää, jäävätkö lomautetuksi vai menevätkö Prismaan töihin. Suurin osa meni kauppaan. Nyt tammikuussa kolme henkilöä työskentelee kaupassa, eikä ketään ole lomautettu.

Linna vetää lapsiperheitä

Scandic Hämeenlinna City oli heikon varaustilanteen takia suljettuna huhtikuun alusta elokuun puoliväliin. Syksyllä kauppa alkoi taas käydä.

– Niin hyvin on mennyt, että on voitu pitää hotellia auki. Olen niin kiitollinen Hämeen linnasta ja Aulangosta, joita lapsiperheet ovat käyneet katsomassa, hotellinjohtaja Marika Nieminen sanoo.

Tällä hetkellä hotellin henkilökuntaa on lomautettuna.

– Tammikuu kyllä pärjätään. On hyvä, että edes osalle riittää töitä.