Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: 13-vuotias kissa innostui koiran kuivamuonasta – Sopiiko koiranruoka kissalle?

Meillä on 13-vuotias kissa. Kun meillä kävi koira kylässä, kissa oli innokas syömään koiran kuivanappuloita. Nyt se söisi vieraalta jääneen ”muropaketin” loppuun, mutta onkohan kuitenkaan hyväksi? Kissa haluaisi myös kinkkua leivältäni – joka aamu naukuu sen perään jääkaapilla. Sopiiko kissan syödä koiran ruokaa? Entä mikä määrä suolaista on vahingoksi?

Kissa taisi innostua vaihtelusta, mutta epäilys oli oikea: koiranruoka ei sovi kissalle. Koira on enemmän sekasyöjä ja ruokavalionsa suhteen kissaa väljempi ja joustavampi. Kissalle ei vilja sovi ollenkaan, ja sitä voi koirien kuivamuonissa olla joskus aika paljon. Toiset koiranomistajat ovat sitä mieltä, että kuivamuonat sisältävät koirallekin tarpeettoman paljon viljaa ja ettei koira viljaa varsinaisesti edes tarvitse.

Vilja ei sovi kissalle

Ruokavalioasioissa on usein vahvoja mielipiteitä suuntaan ja toiseen – samoin kuin keskitien näkemyksiä – mutta kissan lihansyöjä-identiteetistä ollaan sen verran yksimielisiä, että koiran kuivanappuloiden rouskuttelua ei voi kissalle missään nimessä suositella.

Ikävä kyllä myös kissoille tarkoitettuihin ruokiin laitetaan viljaa, jopa sokeria, mikä ei taatusti ole kissan terveydelle hyväksi. Esimerkiksi virtsakivet ovat kissoilla melko yleinen ongelma, ja monet kissanomistajat ovat kertoneet, että vaivat loppuivat sen jälkeen, kun kissan ruokinnassa siirryttiin markettien kuivanappuloista lihapitoiseen märkäruokaan.

Raaka liha ravintoaineiden lähde

Ihmisille tarkoitetut makkara- ja kinkkuleikkeleet ynnä muut ovat kissalle turhan suolaista syötävää. Eihän toki silloin tällöin annettu siivu kissaa tapa – mutta siinä saattaa helposti käydä niin, että kissa intoutuu maistiaisista liikaa ja alkaa vaatia niitä säännöllisesti. Päivittäin nautittuna epäterveellinen herkku ei taas ole oikein hyvä juttu… Jospa kinkkusiivun sijasta keksisi jotakin muuta kissalle sopivaa?

Esimerkiksi broilerin siivet ja kaulat ovat kissoille mieleisiä ja terveellisiä syötäviä. Ne annetaan raakoina, jolloin kissa saa raa´asta lihasta sille tärkeitä ravintoaineita, kuten tauriinia. (Salmonellariskin vuoksi raakaa broileria käsitellessä kannattaa pestä kätensä ja veitset huolellisesti; sen sijaan kissan ruoansulatus toimii sen verran tehokkaasti, ettei se sairastu.) Myös naudan sydän on kissalle sopivaa herkkua, jota voi antaa useita kertoja viikossa.