Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä tapahtuu, kun lopettaa tissuttelun? Hämeenlinnalainen Ira Koivu ei löytänyt janoamaansa tietoa, joten hänen oli pakko kokeilla itse

Omasta kokeilusta syntyi ensin kirja, sitten verkkovalmennus. Koivu auttaa nyt muita naisia eroon viinikierteestä.

Sanoilla on merkitystä. Hämeenlinnalainen Ira Koivu on soberisti, ei entinen alkoholisti, koska sanaan liittyy niin paljon negatiivisia mielleyhtymiä.

– Alkoholismiin liittyy niin vastenmielinen leima. Se estää raitistumista, koska kukaan ei halua leimautua alkoholistiksi. Ei ole alkoholiongelmaisia vaan ongelma nimeltä alkoholi, Koivu kuvaa.

Koivu on ollut soberisti vuodesta 2015. Hän on käyttänyt ongelmasta irtautumiseen omaa metodiaan, joka pohjautuu pitkälti omien ajatusmallien uudelleen muokkaamiseen.

Koivu kirjoitti raitistumisestaan omakohtaisen kirjan Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun

pistää korkin kiinni (Viisas elämä 2016), jossa hän käy askel askeleelta läpi eri vaiheet. Koivu sai teoksestaan paljon lukijapalautetta ja sitä kautta virisi idea naisille suunnatusta verkkovalmennuksesta.

– En saanut irrotettua siihen aikaa, kunnes Business Finlandin koronahäiriörahoitus mahdollisti valmennuksen kehittelytyön. Kokemukset pilottiryhmästä ovat huikeita, kaikki onnistuivat vapauttamaan itsensä alkoholista.

Taustalla ylisuorittamista

Koivu puhuu naisten ongelmallisesta alkoholin käytöstä, koska siitä hänellä on kokemusta.

Onko naisten ja miesten ongelmakäyttö jotenkin erilaista, että tarvitaan oma kurssi naisille?

– Sukupuoli ei ole erottava tekijä, vaan identiteetti ja arjen realiteetit. Naiset tarvitsevat oman ryhmänsä. Meillä naisilla on erilaiset sisäiset vaatimukset kuin miehillä. Koen, että naiset vaativat itseltään enemmän kuin miehet. Lisäksi naiset kantavat usein huolta muista.

Lähtökohta onkin lähestyä muutosta ilolla pelon sijaan.

– Se on myötätunnon opettelua omaa itseä kohtaan. Sitä kautta oppii rakastamaan itseään.

Koivu näkee, että alkoholin kuluttamisen taustalla on usein ylisuorittaminen. Alkoholilla palkitaan itseä raskaan työpäivän jälkeen.

– Isolla osalla taustalla on työuupumus.

Neljän kuukauden kokeilu

Alkoholinkäyttö lähti Koivulla käsistä vaikeassa elämäntilanteessa, jossa hän koki, ettei pystynyt muuttamaan elämäänsä toivottuun suuntaan.

– En kestänyt sitä ja helpotin oloani tissuttelemalla. Se lähti lasillisesta illassa, kunnes tajusin juovani pullollisen illassa, että sain nukuttua.

Koivu törmäsi artikkeliin, jossa kerrottiin, että kohtuukäyttäjäksi voi oppia, jos on neljä kuukautta juomatta ja alle 40-vuotias. Määreet täsmäsivät Koivuun, joka alkoi tipattomalle. Lähtökohtana oli ajatus siitä, ettei alkoholia tarvitse kokonaan jättää, kunhan selviää neljä kuukautta ilman.

– Neljä kuukautta oli mieletön kokemus.

Sen jälkeen hän päätti, ettei juo enää yksin. Alkoholin kulutus liittyi lähinnä lapsivapaisiin viikonloppuihin miesystävän kanssa. Koivu kuitenkin oivalsi, ettei hänestä tule kohtuukäyttäjää, koska hän pitää nousuhumalan tunteesta.

Menneisyydessä ei tarvitse rypeä

Vuoden kestävällä kurssilla tehdään tehtäviä ja annetaan työkaluja niiden ratkaisemiseen. Tärkeä osa on suljettu tukiyhteisöryhmä, joka perustuu kanssaeläjien tsemppaukseen ja vertaistukeen.

– Emme keskity menneeseen vaan tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Se oli lähtökohta johon itse törmäsin kun aloin raitistua. Halusin tietää, mitä sitten tapahtuu, mutta kaikki raitistumistarinat päättyivät aina siihen hetkeen, kun korkki meni kiinni.

Mitä sitten tapahtuu?

– Uni paranee, masennus, alakulo ja väsymys väistyvät. Tilalle tulee sama ilo kuin joskus lapsena, luovuus ja unelmat palaavat elämään. Tulee rohkeutta tehdä isoja muutoksia ja alkaa elää sellaista elämää, jossa haluaa olla läsnä sataprosenttisesti. Ei tarvitse enää paeta alkoholiin nollaamaan.