Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valaistukset tekivät linnasta tykätyn sometähden – Koronavuodesta selvittiin kuivin jaloin ja Vankilamuseo rikkoi ennätyksiä

Hämeen linna selvisi koronavuodesta kuivin jaloin, ja Vankilamuseossa päästiin jopa ennätyslukemiin.

Kansallismuseon intendentti Jouni Marjamäki sanoo haaveilleensa linnan valaisemisesta jo vuosia, mutta panostuksen suuruus mietitytti.

Kun idea lopulta toteutettiin joulukuussa 2018, sen suosio yllätti kaikki.

– Kaksipäiväinen valaistus räjäytti potin, ja olimme aivan äimistyneitä. Tuomaan markkinoilla tehtiin kävijäennätys, ja linnan saamien sometykkäyksien määrä kasvoi valtavasti, Marjamäki kertoo.

Kaupunkilaisten oma

Valaistuksia on toteutettu Suomen kansallismuseon, Linnan Kehityksen ja Torvinen Showtekniikan yhteistyönä.

Marjamäen mukaan ne ovat nostaneet linnan tunnettuutta ja samalla lisänneet kiinnostusta myös näyttelyitä kohtaan.

– Vuonna 2019 meillä oli 111 000 kävijää, mikä on parhaita saavutuksia 40 vuoden aikana.

Myös paikalliset ihmiset ovat ottaneet linnan yhä enemmän omakseen.

– On hienoa kuulla ja lukea, kun ihmiset puhuvat “meidän linnastamme”. Haluamme tietenkin tehdä asioita, joista kaupunkilaiset tykkäävät. Linna on kuitenkin kiinteä osa täkäläisten arkea ja ajatusmaailmaa.

Matkailubuumi auttoi

Viime vuonna linna oli koronarajoitusten takia kiinni kaksi ja puoli kuukautta keväällä ja kuukauden loppuvuodesta. Silti kävijämäärä oli yli 83 000.

– On huojentavaa, että pääsimme tulostavoitteisiin, vaikka kaikki tapahtumat peruttiin ja menetimme esimerkiksi toukokuun luokkaretkeläiset kokonaan, Marjamäki toteaa.

Korona toi mukanaan kotimaanmatkailun buumin, mikä näkyi kesällä turistien vyörynä.

– Heinäkuu oli vuosituhannen vilkkain. Linnassa vieraili 25 000 ihmistä ja Vankilamuseossa tehtiin ennätys 18 000 kävijällä.

Tällä tietoa linna on suljettu ainakin tammikuun loppuun. Se avataan heti kun rajoitukset sallivat, ja kesätyöläisten rekrytointi alkaa helmikuussa.

– Oletamme, että kiinnostus kotimaisiin matkakohteisiin jatkuu tänäkin vuonna. Vankilamuseoon saadaan uutta äänitekniikkaa ja kosketusnäyttöjä. Näyttöjä on toivottu linnaankin lisää ja niitä on nyt kaikissa päähuoneissa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, Marjamäki sanoo.

Kyborgeja toukokuussa

Toukokuussa linnaan on tulossa näyttely, jossa tulevaisuus kohtaa keskiajan.

Historiallisen ympäristön täyttävät belgialaisen nykytaiteilijan Nick Ervinckin kookkaat veistokset ja 3D-printit.

Näyttely on kuvanveistäjän ensimmäinen Pohjoismaissa ja mukana on lähes 50 teosta.

– Hän on tehnyt kyborgimaisia hahmoja, jotka jollain tavailla vertautuvat keskiajan ritareihin, Marjamäki tuumaa.

– Uskon, että luvassa on elämyksellinen ja ajatuksia herättävä näyttely. Se saattaa vetää myös väkeä, joka ei tavallisesti linnassa käy.