Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkilaiset ihmettelevät, miksi kaikki ladut ja jäät eivät ole vielä kunnossa, vaikka on kunnon talvi – Ulkoliikuntamestari vastaa

Ulkoliikuntamestari Tomi Nurmen mukaan kunnon talvesta huolimatta ladut ja jääkentät eivät synny yhdessä yössä.

Hämeenlinnan ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi on saanut tänä talvena palautetta kerrakseen. Kansa ihmettelee, mikseivät kaikki kaupungin ladut ole jo tikissä. Sama juttu jääkenttien osalta.

– Näinä aikoina ihmisillä on paine päästä ulos, Nurmi sanoo.

Syyt ovat moninaiset siihen, että kaikki kentät ja ladut eivät ole vielä kunnossa. Talvi on ollut erikoinen, koska maa on ollut sula. Vetelän maan päälle satoi lumi, joka eristi maan routaantumista. Nyt sitten tulivat lumipyryt, tuiskut ja kovat pakkaset.

Kova tuuli pyyhki lumet

Tiistaina ja keskiviikkona pyrytti ja tuuli. Moni ajatteli, että nyt sitä lunta on riittävästi, jotta kaikki latuverkot saadaan kuntoon.

– Juuri juttelin latumiesten kanssa. Paikoin kova tuuli pyyhki lumia pois. Myös edelleen joillakin metsäladuilla on pehmeä maa. Tänä talvena on ollut säiden puolesta kaikenlaista, Nurmi sanoo.

Nyt suurimmalle osalle laduista on saatu pohjat tehtyä.

Yhdysladut käytössä

Latuja ajetaan ja huolletaan kaupungin länsipuolella yhdellä kalustolla ja toisella itäpuolella. Idea on, että koneita ei tarvitse kuorma-autolla siirtää vaan niillä päästään ajamaan yhdyslatuja pitkin toiseen paikkaan. Näin säästetään aikaa ja kaikki käytettävä aika saadaan tehostetusti latujen kunnossapitoon eikä aikaa kulu koneiden siirtämiseen autoilla.

– Sen vuoksi esimerkiksi Käikälän ja Rengon ladut vielä odottavat tekijäänsä.

Huoltoa ei joka päivä

Lassilan pellolle latu ajetaan perjantaina. Moni on ihmetellyt, miksi Vuorentakana on peltolenkki, mutta Lassilan pellolla ei.

– Peltojenkin pohjat ovat erilaiset. Kynnöspellolle ei päässyt.

Nurmen mukaan yhtenä työpäivänä yksi mies ehtii ajaa Hirsimäen, Tervaniemen ja Lassilan pellon. Toinen ajaa samaan aikaan Ahveniston reitit.

– Sen vuoksi kaikkia latuja ei joka päivä huolleta ja erityisesti lumisateiden jälkeen latuverkoston avaaminen kestää. Ja aina on jotain yllätyksiä, kuten kuluneella viikolla kaatuneita puita latujen päällä.

Paukkupakkanen on jäädytyksen harmi

Kaupungilla on paljon luistelukenttiä, joita huoltaa. Esimerkiksi sorakentillä maa on ollut ihan pehmeänä eikä jäädyttämistä ole voitu sen vuoksi aloittaa.

Nurmen mukaan tavoite on se, että suurinta osaa jäädytetään, ja ne sitten valmistuvat samoihin aikoihin.

– Kyllä kenttiä on jäädytetty iltaisinkin extraduunina, mutta se vie aikaa, että saamme kaikki kuntoon.

Paukkupakkaset aiheuttavat myös oman ongelmansa.

– Kovilla pakkasilla kun jäädyttää, pinta jäätyy nopeasti ja jää saattaa haljeta. Se jää ikään kuin liuskeeksi siihen päälle ja särkyy, Nurmi selventää.

Järvien jäille ei ole vielä mitään asiaa.

Lumivarastoa tehdään jo ensi syksyksi

Nyt varaudutaan jo ensi talveen. Torstaina alkoi lumivaraston täyttö ensi kautta varten.

– Tykitämme moottoriradalla 7000 kuutiota lunta ensi syksyä varten.

Kaupungin omat miehet tekevät päivävuoroa ja seurat hoitavat illat ja mahdolliset yölumetukset.

– Yhteistyö toimii todella hyvin ja se on loistava tapa saada lumet tehtyä, kun kelit ovat otolliset. Kyllä siinä ensi viikkoon ainakin menee, että saamme tarvittavan määrän lunta tehtyä.