Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Paska jätkä sai paremman elämän" – Petteri Sihvonen kävi pohjalla ja on ollut nyt neljä vuotta ilman alkoholia

“Olen antautunut ajatukselle, että viinalla on minusta niskalenkki. Minä pelkään.” Kun korkki on kiinni, näkyy se heti sosiaalisissa suhteissa. Osa kavereista on paheksunut raittiutta.

Sinä yönä jolloin Donald Trump voitti Yhdysvaltain vaalit, Petteri Sihvonen laittoi korkin kiinni. Asioilla ei ole yhteyttä keskenään, mutta ajankohta on helppo muistaa.

Jääkiekkoanalyytikko oli pohtinut raittiutta jo pitemmän aikaa, mutta silti päätöksen hetki tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Tunnistin, että alkoholi on minulle ongelma, jolle en tule mahtamaan mitään. Niin verenpaine kuin sokerit olivat rajusti koholla ja sydämessä oli häikkää. Juominen oli iso tekijä myös avioerossani ja lähiomaiset olivat vakavasti huolissaan, Sihvonen kertoo.

“En kestänyt enää itseäni”

Sihvonen kuului siihen ryhmään alkoholisteja, joiden kulissit pysyvät kunnossa. Juominen ei koskaan riistäytynyt täysin käsistä.

– En hakenut huippua, vaan pysyttelin omissa korkeuksissani tissuttelemalla päivittäin. Välttämättömät työt hoidin viimeisen päälle, mutta arki oli rutiininomaista painamista ja sumussa olemista. Elämänvoima oli vähissä ja kuvittelin saavani sitä pullosta lisää, hän pohtii.

Viimeisiä pisaroita oli, kun Sihvonen näki itsensä Enbuske, Veitola & Salminen showssa televisiossa.

– Katselin järkyttäneenä sitä viinan turvottamaa möhkälettä. En kestänyt enää itseäni. Olin jotenkin juonut viimeisen tippani, en jaksanut enää fyysisesti enkä henkisesti eteenpäin.

Noista hetkistä on kulunut yli neljä vuotta, eikä Sihvonen ole edes harkinnut pulloon tarttumista.

– Kävin niin pohjalla. Olen antautunut ajatukselle, että viinalla on minusta niskalenkki. Minä pelkään, Sihvonen tunnustaa.

Hän sanoo kadehtivansa ihmisiä, jotka pystyvät nauttimaan alkoholia sivistyneesti, mutta tietää, ettei koskaan pysty itse siihen.

– Kun juomisen jättää, pitää saada muuta tilalle. Onneksi minulla oli elämässäni rakkaus ja sen myötä jotakin uutta tulossa.

Julkinen puhuminen mietitytti

Vaikka raittiutta on kestänyt yli neljä vuotta, Sihvonen on epäröinyt puhua asiasta julkisesti.

Hän pitää härskeinä puheenvuoroja, joissa ryyppäämisen lopettaneet asettelevat päähänsä jonkinlaista sädekehää.

– En halua, että minua pidetään kyvykkäänä. Olen paska jätkä, joka sai paremman elämän. Jos tällainen surkimus pystyy lopettamaan, moni muukin voi siinä onnistua.

Juomattomuus herätti pahennusta

Alkoholistin elämänmuutos ravistelee vääjäämättä myös sosiaalista elämää.

Sihvosella on ollut omat kaveripiirinsä, jossa on kallisteltu kuppia enemmän tai vähemmän ahkerasti.

– Kyllä minua alettiin paheksua ja juomattomuuteni sai ihmiset vaivaantuneiksi, hän kertoo.

Jonkin ajan kuluttua hän sai huomata, että kutsut erilaisiin tilaisuuksiin tyrehtyivät tai tapaamisia peruttiin.

– Kyllähän se asia on niin, että porukka kannustaa juomaan. En ole silti katkera kenellekään.

Ajatus on kirkas

Nyt miehen veriarvot ja sokerit ovat kunnossa, muisti on parantunut ja unirytmi normalisoitunut. Viinan kanssa läträäminen on kuitenkin jättänyt jälkensä.

– Saattaa olla, etten ole kymmeneen vuoteen nukkunut syvää unta ja sydämeen on ilmeisesti jäänyt jotain. Ehkä ne ovat rangaistuksia siitä, miten olen elämääni tärvellyt, Sihvonen puntaroi.

Jos jotkut kavereista ovat raittiuden takia etääntyneet, tilalle on palannut vanhoja ystäviä.

– Heitä olen lähtenyt katsomaan ihan toiselle puolelle Suomeakin.

Suurimmat muutokset Sihvonen on huomannut arjen jaksamisessa ja ajatuksen kirkkaudessa.

– Mieleen on tullut ajatus, että voisin elää satavuotiaaksi. Sihvonen virnistää.

– Nautin luonnossa liikkumisesta. Nyt yksinkertaiset asiat tekevät minut onnelliseksi. Sellaisetkin, joita saatoin ennen jopa halveksia.