Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosikkinäyttelijäkisa ratkesi – Voiton vei talon ainoa kiinnitetty miesnäyttelijä, joka pohtii teatterin paradoksaalista tilaa

Lasse Sandberg: “Kaikki tunnustus, mitä saa, lämmittää”.

Nykyinen maailman tilanne on näyttelijä Lasse Sandbergin mielestä paradoksaalinen. Korona-aika on mahdoton. Kansa tarvitsisi muuta ajateltavaa, koettavaa ja nähtävää, mutta taiteilijat eivät pääse tekemään työtään, kun sille olisi suuri tarve.

– Tosi karua.

Hämeenlinnan teatterissakin toki koko ajan harjoitellaan uutta, joten kun ovet saadaan taas auki, teatteri on siihen valmis.

Tunnustus lämmittää

Lasse Sandberg voitti Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten ja Hämeenlinnan teatterikerhon vuosittaisen suosikkinäyttelijä-äänestyksen. Kisa oli tiukka, mutta teatterin ainoa kiinnitetty miesnäyttelijä vei voiton.

– Tämä tuntuu erittäin yllättävältä, mutta kaikki tunnustus, mitä saa, lämmittää, Sandberg sanoo.

Tänä vuonna näyttelijä on nähty kahdessa näytelmässä: Gabriel, tule takaisin ja Ovista ja ikkunoista. Jälkimmäistä ehdittiin esittää vain muutaman kerran ennen kuin koronan ensimmäinen aalto jysähti.

– Se tuntui harmilliselta. Yleensä sitä pystyy viimeiseen vetoon asennoitumaan ja ottamaan siitä kaiken irti. Nyt jäi vähän tyhjä olo, koska viimeinen kerta oli yllätys.

Lihaksi saaminen se vaikein juttu

Sandberg on Turengin poikia. Hän oli jo lapsena ja nuorena mukana koulun näytelmissä ja hinkui lavalle. Hänestä kuitenkin tuntui, ettei tavallinen kuolevainen pääse ikinä oikeaan teatteriin ja saa näyttelemisestä ammattia.

Sinnikäs työ harrastajateattereissa ja teatterin iltanäyttelijänä kantoi. Silloinen Hämeenlinnan teatterin johtaja Mikko Nousiainen näki miehen kovan palon ja kysyi, tulisiko hän teatteriin.

Kysymystä ei tarvinnut toistaa. Sandberg onkin ollut teatterin vakiokalustoa vuodesta 1991.

– Ihan yhtä noviisi vieläkin, hän hymyilee.

Näyttelijän mielestä vuorosanojen opettelu on se helpoin homma.

– Näytelmän ja roolihahmon lihaksi saaminen on se vaikein juttu.

Sandberg on löytänyt myös puolison teatterista. Liisa Peltosen kanssa he ovat tehneet yhdessä monta näytelmää.

– Se on helppoa ja ihanaa, kun luottamus toiseen on sataprosenttinen. Silloin lavalla voi tehdä henkisesti ja fyysisesti mitä tahansa.

Opintovapaalla syksyyn asti

Vuoden 2020 suosikkinäyttelijä on teatterin ainoa kiinnitetty miesnäyttelijä. Sandberg heittää asiasta huulta.

– Meillä oli kiinnitettyjen miesnäyttelijöiden syyspurjehdus ja pikkujoulutkin on vielä. Kyllä turvavälit ovat riittävät.

Sukupuolten tasa-arvosta pitävät huolen vierailevat näyttelijät.

– Jos he vievät ensilikistäjän roolit, voi se vähän harmittaa, mutta toisaalta tässä talossa riittää naisia, Sandberg vitsailee.

Nyt hän on kuitenkin opintovapaalla ja palaa teatteriin ensi syksynä.