Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keikkaolli on mies Jannika B:n, Redraman, Teflon Brothersien ja Klamydian taustalla – Tunnettu promoottori elää hiljaiseloa Kalvolan korvessa

Keväällä Suistossa aloittava Olli Vartiainen kolkutteli itsekin menestyksen portteja hämeenlinnalaisessa punkbändissä.

Musiikkialalla Keikkaollina tunnettu Olli Vartiainen ei ole pitänyt melua itsestään kotikaupungissaan Hämeenlinnassa. Nyt mies on kuitenkin noussut tapetille, sillä hän ottaa keväällä hoteisiinsa Suisto-klubin bändibuukkaukset.

– Suiston artistipuolta vetänyt Janne Tamminen on siirtymässä Nelonen Median festivaalipromoottoriksi ja vinkkasi jossain vaiheessa, että hänen tilalleen täytyisi keksiä joku. Hetken ajatusta palloteltuani päätin olla käytettävissä, Vartiainen kertoo.

Vartiainen on viime vuosina häärännyt paikallisessa musiikkielämässä muun muassa Aulanko Areenan promoottorina. Kotinurkissa viihtyvä ja maaseudun rauhassa työtään tekevä Vartiainen tunnustaa tuntevansa Suiston vain kuulopuheiden perusteella.

– Olen ollut viimeksi Hämeenlinnassa baarissa varmaankin vuonna 2004. Suistolla on kuitenkin hyvä maine intiiminä ja tunnelmaltaan erinomaisena vanhan ajan rokkiklubina, jollaista harvassa kaupungissa on tarjolla, hän sanoo.

Retkibanaani oli in

Keikkailu tuli Vartiaiselle itselleenkin tutuksi 1990-luvun loppupuolella, kun hän liittyi basistiksi hämeenlinnalaiseen punkyhtye Retkibanaaniin.

– Saimme levysopparin Atte Blomin Megamanialle. Kiitos Apulannan ja Juustopäiden, kaikki levy-yhtiöt halusivat siihen aikaan saada talliinsa jonkun punkbändin ja keikoilla kävi monenlaisia delegaatioita haistelemassa uusia kykyjä.

Retkibanaani teki neljä studiolevyä ja parisataa keikkaa ympäri Suomea, kunnes pillit pantiin pussiin vuonna 2004.

– Suurin suosio meillä oli paikallisesti. Jo ekan levyn julkaisuviikonloppuna Hämeenkaaressa oli 700 henkeä, Verkatehtaan pihalla soitettiin ja Roadhouse myytiin loppuun. Apulannan ja Tehosekoittimen lämppäreinäkin kierrettiin työväentaloja ja Pohjanmaan lavoja, mutta kummempaa menestystä ei tullut. Se oli vähän itsestäkin kiinni, kun bändin kehittymisen eteen ei tehty mitään.

Koulukodin räppärit

Bänditouhujen ohessa Vartiainen kouluttautui sairaanhoitajaksi ja työskenteli keskussairaalan psykiatrisella osastolla, kunnes Harvialan koulukodin johtaja Kari Oinonen houkutteli hänet nuorisotyön pariin.

Koulukodissa syntyi Räpätessä roiskuu -musiikkihanke, joka ponnahti valtakunnalliseen julkisuuteen.

– Pojat halusivat räpätä ja pyysin vanhan kaverini Palefacen vetämään työpajaa. Myöhemmin mukaan lähti myös Steen1. Innostus oli niin kovaa, että saimme THL:ltä hankerahaa ja Suomen Akatemian tutkijan mukaan. Projekti poiki lopulta levyn, dokumenttielokuvan ja sai Pekka Puskalta palkinnon.

Pyhimyksen kumppanina

Räppihanke käänsi myös Vartiaisen elämän uudelle uralle. Tuttu tapahtumatuottaja pyysi häntä hoitamaan koulukotiräppärit keikalle ja pian Steen1 alkoi kysellä esiintymisten perään.

– Aloin etsiä artisteja, joita myin jokaiseen mahdolliseen patonkikahvilaan keikalle. MP-Viihteen Marko Palomäki otti sitten yhteyttä, tarjosi hommia ja 2014 jäin pois koulukodista.

Tällä hetkellä Vartiainen on monen alansa ihmisen tapaan lomautettuna, mutta normaalioloissa hän myy noin 700 keikkaa vuodessa edustamilleen artisteille. Listalla on isoja nimiä Jannika B:stä Jukka Poikaan, Redramaan ja Klamydiaan.

– Tosi tärkeä yhteistyökumppani ja hengenheimolainen alusta asti on ollut Teflon Brothersissakin vaikuttava Pyhimys eli Mikko Kuoppala, joka jo ihan ekoilla myymilläni keikoilla kiersi Steen1:n tuplaajana. Kokeneemmista keikkamyyjistä koen oppineeni ainakin Piikkikasvin Kari Pössiltä ja Warner Liven Matti Kaunisvedeltä, Vartiainen kiittelee.

Normaaleja ammattilaisia

Vartiainen on asunut koko ikänsä Hämeenlinnassa ja viimeiset 16 vuotta maaseudulla Kalvolassa.

– Viihdyn perheen parissa. Kun pidän palavereita artistien kanssa, he tulevat usein meille ja käymme vaikka retkellä metsässä. En käy gaaloissa enkä kokkareissa, en vaan jotenkin osaa nähdä itseäni niissä, hän pohtii.

Vartiainen on oppinut oman tapansa tehdä työtä, johon ei kuulu samppanjapullojen poksauttelu ja hengailu takahuoneissa.

– Asiakkaissani on tunnettuja ja menestyneitä artisteja, mutta minulle he ovat ihan normaalia porukkaa ja oman alansa ammattilaisia. En koe tekeväni töitä tähtien kanssa, vaan niiden ihmisten, jotka ovat noiden roolien takana.