Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämptonissa puhutaan: Onko eettistä nostaa kansanedustajan sopeutumiseläkettä yhdeksän vuotta?

Kirsi Ojansuu-Kaunisto on nostanut kansanedustajan sopeutumiseläkettä yhdeksän vuotta. Hän on oikeutettu nostamaan sitä kymmenen vuotta.

Nyt yhdeksän vuoden jälkeen Ojansuu-Kaunisto kertoo (HäSa 6.12.), että hän on eettisistä syistä päättänyt lopettaa sopeutumisrahan nostamisen tähän vuoteen, ja hän aikoo mennä töihin.

Yhdeksän vuotta on aika pitkä aika. Luulisi, että eettiset syyt olisivat nousseet pinnalle jo vähän aikaisemmin.

Eduskuntauransa jälkeen Ojansuu-Kaunisto on opiskellut teologiksi. Töitä ei ole kuitenkaan valmistumisen jälkeen seurakunnista löytynyt. Saa nähdä palaako Ojansuu-Kaunisto opettajaksi. Sellaista hän ainakin lehden mukaan pohtii, jos ei pääse toteuttamaan papin ammattiaan.

Laki muuttunut

Ojansuu-Kauniston kansanedustajan sopeutumiseläke on vanhaa perua, jonka vuoksi hän on siihen oikeutettu.

Tämä tukimuoto lakkautettiin vuonna 2019, jonka jälkeen ennen eläkkeellesiirtymistään kansanedustaja voi saada sopeutumisrahaa, jos ei työllisty edustajantyön jälkeen. Sitä maksetaan 1–3 vuotta riippuen, kuinka kauan on saanut Arkadianmäellä meidän asioitamme ajaa. Käytännössä siis Ojansuu-Kaunistokin on saanut sopeutumisrahaa toukokuusta 2019 lähtien.

Kansalaisaloite sopeutumiseläkkeen poistamisesta keräsi aikanaan 70 000 allekirjoitusta. Vuonna 2018 lakialoite eteni valmisteluun, kun sen allekirjoittivat kahdeksan eduskuntaryhmän puheenjohtajat. Ainoastaan perussuomalaiset eivät lähteneet tähän mukaan.