Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ojoisten terveysasema on jälleen liipaisimella – Kuntalaisaloite puhuu lähipalveluiden puolesta, samoin eläkkeelle jäävä Ojoisten sairaanhoitaja

30 vuotta sairaanhoitajana Ojoisilla toiminut Tuula Mäenpää kehuu terveysaseman henkeä.

Kaupunginhallitukselle on jätetty kuntalaisaloite, jossa ehdotetaan monialaisen perusterveydenhuollon lähipalveluiden suunnitteluryhmän, “seniorineuvolan” perustamista.

Yhtenä allekirjoittajana on ikäihmisten raadin puheenjohtaja Pentti Repo, joka näkee, että Hämeenlinnaan pitäisi kehittää selkeä toimintamalli lähipalvelupisteille. Mallia voisi ottaa Ojoisten ja Idänpään terveyskeskuksista, jotka on koettu toimiviksi saatavuuden ja saavutettavuuden näkökulmasta.

Taustalla on ajatus, että Ojoisten ja Idänpään terveysasemista voitaisiin jatkossakin pitää kiinni eikä niitä sulautettaisi Viipurintielle.

Lue myös: Miesten aamukahviporukka ei seniorineuvolaan halua, mutta silti Olli Toivanen ja Pentti Repo vievät asiaa eteenpäin kaupungin päättäjille

Päätöksiä helmikuussa

Sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg muistuttaa, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Hän korostaa, että kaupungin tahtotila on kertoa suunnitelmista läpinäkyvästi ennen päätösten tekoa.

– Katsomme rationaalisesti, mikä on taloudellisesti ja toiminnallisesti viisainta. Palkkaamme konsultin selvittämään tilannetta ja lautakunnalle asia tuodaan helmikuussa.

Uusia ratkaisuja mietittäessä on Lindbergin mukaan selvää, että väestövastuut siirtyisivät uuteen paikkaan eli vanhat hoitosuhteet jatkuisivat, mutta vain uudessa paikassa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheejohtaja Kaija-Leena Savijoki muistuttaa, että tarpeet ovat rajattomat, mutta resurssit ovat rajalliset.

– Asiat eivät aina välttämättä mene huonompaan suuntaan, kun ne muuttuvat.

“Kerätkää ideoita henkilökunnalta”

Ojoisten terveysaseman puolesta on puhunut pitkään sairaanhoitaja Tuula Mäenpää.

Hän jää joulun alla ensin lomille ja keväällä eläkkeelle.

Kaupungilla on jatkuva tarve säästää kaupunkilaisten terveyspalveluista. Mäenpään mukaan olisi hienoa, jos henkilökunta otettaisiin talkoisiin mukaan.

– Meillä on paljon ideoita, jos meiltä vaan niitä kysyttäisiin.

Mäenpää aloitti apuhoitajana 40 vuotta sitten Hattulan puolella. Siitä hän siirtyi Viipurintielle. Ojoisten terveyskeskuksessa hän on ollut töissä 30 vuotta.

“Valtava kehitys”

Kolmessakymmenessä vuodessa kehitys on mennyt valtavasti eteenpäin. Terveysaseman puhelimet eivät enää soi taukoamatta. Kiitos takaisinsoittojärjestelmän.

Fyysisiä papereita ei pyöritellä, vaan sairaskertomukset ovat sähköisenä. Ihmiset ovat myös entistä kiinnostuneempia omasta terveydestään.

– Tietoa on paljon tarjolla ja kynnys hakea apua on matala, Mäenpää kertoo.

Mäenpää aloitti apuhoitajana, mutta kouluttautui työn ohessa sairaanhoitajaksi.

– Päivääkään en kadu. On hienoa, että meillä on eri reittejä toteuttaa unelmiamme.

Kun puhutaan lähipalveluista, Mäenpää sanoo, että Ojoisilla on ollut hieno työyhteisö, joka auttaa. Joka päivä aamut aloitetaan yhdessä ja käydään päivä läpi.

– Vertaistukea saa aina. Pyrimme siihen, että palvelu on joustavaa ja raja-aidat ovat matalia. Sellaista kunnanlääkärimeininkiä.