Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Meidät pakkolaskutetaan kuoliaiksi

Jokaiseen talouteen jaettiin jokin aika sitten Kiertokapula oy:n asiakaslehti Tietokapula. Luitteko sen? Ymmärsittekö sen tavoitteet?

Kierrätysyrityksellä on suuri investointiohjelma, jolla muun muassa “parannetaan asiakaskokemusta, kehitetään toimintoja ja kohotetaan profiilia”. Yrityksen uudistusten tavoitteiden saavuttamiseksi kerätään Kiertokapulan alueelta noin 20 miljoonaa euroa – maksajana olemme me, asukkaat.

Yhtenä varainkeräyksen muotona tulee olemaan uusi perusmaksu, joka lisätään nykyisten tyhjennysmaksujen ja keräysastioiden vuokrien laskuihin – tietysti alv:lla korotettuna. Lisäksi ensi vuonna tulee pakolliseksi erillinen muovipakkausten keräysastia kaikille viiden tai sitä useamman asuinhuoneiston kiinteistöille. Siis yksi laskutuskohde lisää.

Täällä Hämeenlinnan keskustan tuntumassa ja sen ulkopuolisissa keskuksissa asuu paljon ihmisiä, joiden kakkoskoti on muualla, kauempana maalla, sekä niitä, jotka viettävät 2–4 kuukautta vuodessa talviasuttavassa mökissään.

Ottaako jäteyritys huomioon, että kierrätettävää tai muuten hyödynnettävää jätettä tulee asutuskeskuksissa huomattavan paljon vähemmän kuin asukasluvun perusteella laskennallisesti odotetaan?

Lehti toteaa sivuillaan myöhemmin, että mökeiltä ei voi (= saa) tuoda roskia kotiin, vaan alueen mökkiläisten tai tiekunnan osakkaiden kanssa tulee perustaa jätekimppa, jonka laskut maksetaan astioiden tyhjennyksestä yhdessä. Siis maksat perusmaksut kahteen kertaan? Epätasa-arvoista ja sekavaa, sillä mökeillä viivytään eripituisia aikoja, joskus ei ollenkaan. Kuka keräysastioiden tilaa hoitaa tai valvoo?

Kierrätysyritys haluaa perusmaksun saadakseen käyttöönsä pohjattoman rahoituslähteen, kuten sähkönsiirtoyhtiöt nykyään. Aina tulee olemaan tarve uusille rakennuksille, kuljetuskalustolle, kuljettajille ja palkankorotuksille, eikä kukaan kiellä korottamasta maksua vaikka puolivuosittain. Jälleen vertaa sähkönsiirtoyhtiöihin: osakeyhtiön päätarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa.

Ympäristön- ja ilmansuojelun näkökannalta on kohtuutonta, että teillämme alkaa rymistellä jälleen uusi raskas kuorma-autokolonna keräämässä muutamia muovikassillisia jätemuovia per pieni rivitalo.

Järkevämpi ratkaisu olisi lisätä yleisiä, maahan upotettuja sammioita, joihin pienet rivitaloyhtiöt ja omakotitalojen asukkaat voivat tuoda metalli- muovi- ym. eritellyt jätteet entiseen tapaan (vai tuleeko sekin olemaan kiellettyä?).

Säästyisi raskaan kaluston polttoainetta, kuljettajien palkkoja, säästyisi teiden kunto ja ilman laatu. Nykymallin mukaan pihassa käy yksi auto hakemassa paperit ja pahvit. toinen yleisjätteen, kolmas biojätteen, neljäs (ensi vuonna) muovipurkit.

Seuraavaksi jäteyritys todennäköisesti vaatii, että vaatekeräys tulee olla heillä, samoin kaikkinainen huonekalu- ym. tavaran keruu. Ja tietysti korkeaa maksua vastaan.

Pyysimmekö me asukkaat lisää palveluita? Neuvoteltíinko perusmaksusta asukkaiden tai kuntien kanssa?

Miksi me maksamme pakkauksista useaan kertaan: tuottajalle, myyjälle ja jäteyrityksille?

Toisaalta, annamme kierrätysmateriaalin (lasin, metallin, pahvit ja paperit yms.) jäteyritykselle, joka myy ne kierrätystuotannon raaka-aineiksi. Miksi me siis maksamme?

Eikö olisi järkevämpää, että kaupat ottaisivat vastaan esimerkiksi muovijätteet ja joko hoitaisivat osaltaan kulut hinnoittelussaan (joka poistaisi turhia pakkauksia) tai myisi raaka-aineen sen kerääjille?

Suomessa asuville tulee joka vuosi lisää pakollisia kuluja: hulevesimaksut (satoi tai ei), jatkuvasti nousevat tontti- ja kiinteistökulut, sähkön siirron jatkuvat ja pöyristyttävät nousut, pankkien palvelumaksut… loputtomiin. Veroportaiden lisääminenkin lähitulevaisuudessa on fakta, ei fiktio.

Meidät verotetaan ja pakkolaskutetaan kuoliaiksi. Hämeessä ei kannata pieni- tai keskituloisen elää.

Vaadin muutosta

Hämeenlinna