Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiekkaa, harsoa, kalkkia ja luuliimaa – Ikivanha tekniikka kiehtoo taiteilijoita

Marjaleena Etulan ja Paula Jalassola-Huttusen taidetta Paperihuoneessa marraskuun ajan.

Galleria Paperihuoneessa on esillä marraskuussa kahden hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan, Marjaleena Etulan ja Paula Jalassola-Huttusen fresco strappo -tekniikalla toteutettu näyttely Kuvia hiekassa.

Jalassola-Huttusen maalausten aiheet kumpuavat historiasta. Esillä on myös matkakuvia ja luontoaiheita. Etula kuvaa herkkiä naishahmoja, pitsihelmaneitosia.

– Fresco strappo on ikivanha ja kiehtova tekniikka. Siirrettävä fresco perustuu harsoon, hiekkaan, kalkkiin, pigmenttiväreihin, luu- ja akryyliliimaan sekä veteen. Hämeen Taideartteli järjesti viime syksynä kurssin tekniikasta ja me lähdimme oitis mukaan, kaksikko kertoo.

“Seinästä irti revittyä”

Fresko on maalaustekniikka, jossa pigmentti levitetään nopeasti tuoreelle, kostealle laastipinnalle. Fresco strappo -tekniikka luo illuusion kiviseinästä. Fresco strappot ovat tauluja, jotka muistuttavat muinaisen antiikin seinämaalauksia.

– Affresco a strappo tarkoittaa seinästä irti revittyä. Tekniikka kehittyi Italiassa 1300–1400-luvulla, kun teos haluttiin viedä katsojien luo. Kuva maalataan pigmenteillä kostealle hiekkakalkkiseokselle ja siirretään kahden liimauskerran jälkeen ohuelle kankaalle, Etula ja Jalassola-Huttunen kertovat.

– Kuvan tekemiseen menee kolmisen, nelisen viikkoa, sillä hiekkakalkkiseoksen ja liimauksen pitää kuivua välillä.

Mietteitä naisten elämästä

Grafiikanpajan puolelle levittäytyy Etulan ja Jalassola-Huttusen toinen näyttelykokonaisuus Naistenhuone.

– Naistenhuone keskittyy naisena elämisen tuomiin mietteisiin; arkeen ja juhlaan, unelmiin ja iloon, mutta myös elämän tuomiin tummempiin sävyihin, Jalassola-Huttunen esittelee.

Näytteillä on eri grafiikan tekniikoilla työstettyjä teoksia sekä Etulan japanihenkisiä akvarelleja ja pieniä, kollaasitekniikalla syntyneitä kortteja.

– Olen käynyt Japanissa ja ihastunut maan kulttuuriin ja estetiikkaan. Teen myös kollaaseja, joten päätin laittaa ikkunalaudalle esille teemaan sopivia japanihenkisiä postikortteja. Kimmoke kimonotyttökortteihin löytyi askartelukaupasta, jossa oli poistomyynnissä tapettikirjoja. Ostin pari ja sain hyviä taustapohjia kortteihin.

Taiteesta inspiraatiota teksteihin

Etula ja Jalassola-Huttunen ovat molemmat Paperihuone ry:n jäsentaiteilijoita. Paperihuoneessa kokoontuu kahden viikon välein myös kirjoittajaryhmä, joka ammentaa inspiraatiota näytteillä olevista teoksista.

– Saapa nähdä, millaisia tekstejä meidän näyttelymme äärellä syntyy, taiteilijat tuumivat.

Näyttelyt Kuvia hiekassa ja Naistenhuone ovat esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 28.11. asti.