Ensi kevään kuntavaaleissa toivon Hämeenlinnan seudulla johtavaksi teemaksi nousevan lähipalvelujen tarjonnan turvaamisen 2020-luvulla. Uskon, että alkavalla vuosikymmenellä lähipalvelujen merkitys ja arvostus nousevat uudelle tasolle ja tarjoavat tien menestykseen.
Lähipalvelut ovat laaja käsite. Ikäihminen arvostaa toimivaa kotihoitoa ja terveydenhuollon saavutettavuutta ja lapsiperhe päivähoitopaikan ja koulun läheistä sijaintia ja arjen joustavaa sujumista. Kaikki olemme kiitollisia, kun lähikauppa on naapurissa, ulkoilun mahdollisuudet käden ulottuvilla ja kulttuuria tarjolla kulman takana.
Normaalia asukasta hämmentää kuntien kriittinen asenne lähipalveluihin ja pyrkimys keskittää palveluja. Yleensä nämä aikeet saavat aikaan vastalausemyrskyn, tiukkoja äänestyksiä hallinnon eri portaissa ja lopulta tilanteen uudelleen arvioinnin. Aikaa ja energiaa tuhlautuu ja monesti päädytään lähtöpisteeseen.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa elämme epävarmuuden aikaa. Kymmenisen vuotta olemme riidelleet tuottaako palveluja yli 300 kuntaa, 21 maakuntaa vai viisi erityisvastuualuetta. On keskusteltu hallinnosta ja palvelujen keskinäisestä suhteesta, mutta harmillisen vähän on kannettu huolta lähipalvelujen tulevaisuudesta.
Asukkaita pelottaa, että viikoittain tai kuukausittain tarvittavat palvelut pakenevat kauemmas. Kerran kymmenessä vuodessa käytettävä palvelu saa olla kaukana, mutta mitä useammin palvelua tarvitaan, sitä lähempänä tulee palvelua tarjoavan paikan sijaita. Ojoislaiset ovat oikeassa taistellessaan heille tärkeiden peruspalvelujen puolesta.
Korona on muuttanut käsitystä työn tekemisen tai opiskelun paikasta. Puhumme ikään kuin työpaikka tai koulurakennus olisivat elämän keskuspaikkoja, vaikka näin ei ole. Jostain kumman syystä nimitämme lähellä, eli kotona, tehtävää työtä etätyöksi. Toisaalta nimitämme kaukana koulurakennuksessa annettavaa opetusta lähiopetukseksi. Miksi ajattelemme näin nurinkurisesti emmekä pidä itsestään selvänä sitä, että koti on lähellä ja kaikki muu tapahtuu etänä?
Koronan aikana arjen matkat työpaikalle, kokouksiin, oppilaitoksiin ja suuriin tapahtumiin ovat vähentyneet ja kotona pysytteleminen lisääntynyt. Kodin ja sen ympäristön viihtyisyys, toiminnallisuus sekä lähipalvelujen laatu, määrä ja monipuolisuus ovat tulleet entistäkin tärkeämmiksi. Tämä kehitys taitaa vakiintua uudeksi normaaliksi.
Hämeenlinnan tapaiselle ruuhka-Suomen keskellä sijaitsevalle kaupungille kotiin siirtyvä työnteko ja opiskelu tarjoavat mahdollisuuden menestyä muuttomarkkinoilla. Meillä on valmiina paljon hyvää. Tarjoamme erinomaisen kasvu- ja harrastusympäristön lapsille, työrauhan aikuisille ja monipuolisia ulkoilun ja vapaa-ajan vieton vaihtoehtoja on kaikenikäisille.
Pääsemme hyödyntämään vahvuuksiamme vain, kun emme tuhoa lähipalveluja ja ympäristömme viihtyisyyttä, vaan parannamme niitä ja kerromme kilpailuvalttina, että meillä ”Kaikki on lähellä”.