Jukka Wlasoff hoitaa ja ennaltaehkäisee liikerajoitteita faskiamanipulaatiolla. Käsittelyssä etsitään ongelmien alkulähteet.
Epämääräinen kipu tai jäykkyys, johon kaikki konstit on jo kokeiltu, voi pohjimmiltaan johtua jumiutuneista faskioista.
– Parin vuosikymmenen aikana faskioita on tutkittu paljon ja sitä kautta on ymmärretty niiden merkitys liikkumiseen, fysioterapeutti Jukka Wlasoff kertoo.
Faskiat ovat sidekudosverkosto, joka ympäröi lihaksia, kudoksia, luita ja sisäelimiä. On selvinnyt, että iso osa voimansiirrosta tulee niiden kautta.
– Ne eivät voi toimia itsenäisesti, mutta reagoivat ärsykkeisiin yhdessä lihasten kanssa. Voimanvälityksestä jopa 30 prosenttia tulee faskioiden rakenteesta, kun niiden aikaisemmin ajateltiin olevan täysin passiivisia.
Wlasoff innostui faskiamanipulaatiosta puhuttuaan aiheesta kollegan kanssa, joka oli käynyt Italiassa kouluttautumassa.
– Olen fysioterapiassa aina halunnut etsiä varsinaisen syyn oireistolle. Faskiamanipulaatiolla ei hoideta vain oiretta, vaan pyritään löytämään se syy, miksi esimerkiksi polvi on kipeä.
Jäykistymiseen monia syitä
Faskiat voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Syvät faskiat, joita Wlasoff käsittelee, koostuvat parista kolmesta sidekudoskalvosta, joiden välissä on hyalyronihappoa.
– Jos rasituksessa esimerkiksi maitohappoa jää sinne välitilaan, hyalyronihappo alkaa ketjuuntua ja muuttua geelimäiseksi. Kalvot eivät pääse liukumaan ja faskian toiminta jäykistyy.
Jäykistymisen voi aiheuttaa moni muukin asia.
– Esimerkiksi leikkauksesta tullut arpikudos voi estää faskian normaalin toiminnan. Myös traumat, tulehdustilat, nestehukka, tietyt sairaudet, toistorasitus ja vääränlainen kuormitus, kuten jalkojen virheasennot, voivat aiheuttaa ongelmia faskioille.
Tavoitteena löytää oireiden alkulähteet
Faskioiden jäykistyminen näkyy liikerajoitteina ja voi tuntua kipuna. Ongelmien syyn selvittäminen vaatii kuitenkin salapoliisintyötä.
– Oireet voivat ilmetä aivan toisessa kohdassa kuin missä jäykistyminen on tapahtunut.
Tämän taas selittää se, että faskiat muodostavat keskenään ketjuja, jotka liittyvät toisiinsa.
– Aluksi haastattelen, mitä kaikkea asiakkaan taustalla on. Tutkiminen aloitetaan aina vanhimmasta vammasta. Jos vaikka lapsena on sääri murtunut, selvitän, onko sillä merkitystä.

Lukkojen avaaminen voi kirpaista
Kun alkuhaastattelu on tehty, Wlasoff selvittää, onko kehossa liikerajoitteita. Jos sellainen löytyy, hän tutkii kohdan käsin.
– Tunnustelen sormilla tietyt tarkat alueet, ja jos piste on jumissa, käsittelen sitä, kunnes liikerajoite helpottuu.
Manipuloiminen voi kirpaista, mutta mitään kiputiloja siitä ei pitäisi jäädä, päinvastoin:
– Käsittelyllä pyritään poistamaan liikehäiriö ja siihen liittyvä kipu. Sillä voi myös ennaltaehkäistä rasitusvammoja tai nopeuttaa niiden paranemista.
Wlasoff antaa asiakkaalle lisäksi jumppaohjeet kotiin.
Faskioita voi myös koettaa pitää kunnossa itse muun muassa venyttelyn ja putkirullan avulla. Mikä sitten on manipulaation ja rullauksen ero?
– Manipulaatiossa haetaan tarkkoja pisteitä ja avataan lukkotiloja. Rullaus pitää osata tehdä oikein ja sen tarkoitus on enemmän voidella ja ylläpitää liikkuvuutta.

Jutun otsikkoa muutettu 27.10. kello 9.58.