Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikka kutsuu vain kourallisen kavereita, saattavat kotibileet paisua – Älä päivitä sijaintitietojasi, koska muuten koti voi olla entinen

Nuorisotyöntekijä kehottaa malttamaan sosiaalisen median julkaisujen kanssa.

Klassinen tarina. Tyttären piti kutsua kolme kaveriaan kylään, kun vanhemmat olivat poissa.

Tyttöjen mukava ilta päättyi kuitenkin ikävästi, kun paikalle saapui 20 henkilöä, joista viisi oli kutsuttuja. Nuoret olivat noin 15–19-vuotiaita.

– Poliisi tuli lopettamaan bileet ilmeisesti puoli tuntia väen saapumisen jälkeen. Mitään isompaa ei onneksi ehtinyt tapahtua, mutta pieniä käyttöesineitä epäilemme varastetuiksi, kertoo tyttären isä.

Isä esiintyy jutussa nimettömänä lapsensa yksityisyyden suojaamiseksi.

Karttanäkymä kertoo

Nuorten kotibileet paisuvat sosiaalisen median ansiosta yhä tehokkaammin. Esimerkiksi Snapchat-sovelluksen karttanäkymän kautta nuoret voivat nähdä tarkan sijainnin siitä, minne väkeä on kerääntynyt.

Nuorisotyöntekijä Peter Petron mukaan kotibileitä, jotka tulevat Ankkurin tietoon, on Hämeenlinnan seudulla vähintään kahden viikon välein. Suurin osa juhlista on lähtenyt pienen porukan kokoontumisesta, eikä tarkoitus ole ollut kutsua muita.

– Riittää, että yksi paikalla oleva lähettää kuvan muutamalle muulle. Sitä kautta tieto leviää pian koko Hämeenlinnaan, Petro sanoo.

Varastelua ja rikkomista

Yleisintä nuorten järjestämissä juhlissa ovat juuri pienten tavaroiden ja vanhempien alkoholijuomien varastaminen ja paikkojen sotkeminen. Pahimmassa tapauksessa kaikki on rikottu. Petro kertoo tapauksesta, jossa talon olohuoneen kaikki ikkunat oli särjetty, seinät ja lattiapinnat jouduttiin uusimaan ja vaatehuoneeseen oli virtsattu.

– Lisäksi nuoremman sisaruksen sängyssä oli harrastettu seksiä ja kaikki arvoesineet oli viety ja irtaimisto rikottu.

Joukkoon mahtuu myös tahallaan kuokkivia.

– On tavattu valitettavasti niitäkin, jotka odottavat ja etsivät bileitä mennäkseen paikalle vain sotkemaan ja varastamaan.

Jälkipyykit joskus isoja

Petro kertoo, että suurten bileiden jälkeen on usein järjestetty tilaisuus, johon nuoret saapuvat vanhempiensa kanssa käymään illan tapahtumia läpi. Isoimpien juhlien jälkeen selvittelemässä on ollut täysi auditoriollinen ihmisiä.

– Tapahtumissa on se hyvä, että tarinoille saadaan yhteneväinen juoni. Kotona tapahtumat on voitu käydä läpi silotellusti.

Petron mukaan tiettyjä järjestäjiä ei nykyään juuri ole, ja bileet harvoin toistuvat samoissa kodeissa. Isä, jonka kotona pidettiin luvattomat kotibileet, ei antanut tyttärelleen varsinaisia rangaistuksia.

– Kävimme paljon keskustelua, ja painotimme, että vaikka ei itse haluaisi kutsua väkeä, niin porukka voi sinne silti löytää. Sen jälkeen ei ole ollut ongelmia.

Nimet tulevat selville

Nuorisotyöntekijä Peter Petro kehottaa nuoria malttamaan sosiaalisen median päivitystensä kanssa.

– Muistoja voi jakaa someen sitten seuraavana päivänä, kun ne eivät enää houkuttele väkeä riehumaan.

Yleensä vakavien omaisuusvahinkojen myötä nimet tulevat selville. Kotibileet pitäneen tyttären isä kertoo, että kaikesta tapahtuneesta löytyy nykypäivänä kuvamateriaalia. Rikkojat on sitäkin kautta helppo saada kiinni.

– Meille tytär näytti joitakin pätkiä, kun pihalla tolloiltiin.