Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kissat ovat kriisissä, ja yleinen asenne on muutettava niiden pelastamiseksi

Älä ota kesäkissaa. Se on tuttu lausahdus. Suomalaiset ovat viime vuosina havahtuneet siihen, ettei ole eettistä pitää karvaista kaveria parin kuukauden ajan vain jättääkseen se syksyn tullen.

Kissojen ahdinko on kuitenkin ympärivuotinen. Suomen eläinsuojelu SEY:n mukaan maassa on käynnissä akuutti kissakriisi. Suomalaiset hylkäävät vuosittain jopa 20 000 kissaa.

Tien pientareilta ja metsistä löytyy jatkuvasti huonokuntoisia kissoja, joita kukaan ei huoli.

Kriisi on monen ongelman summa.

Yksi keskeisimmistä syistä on leikkaamattomien kissojen vapaa ulkoilu. Kissa lisääntyy holtittoman paljon, jos sillä on siihen mahdollisuus. Luontoon syntyy suuria kissapopulaatioita, kun omistaja jättää sterilisaation hoitamatta ja pennut huomioimatta.

SEY kerää lokakuun ajan nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan kaikkien kissojen sirutusta vapaana ulkoilevien kissojen leikkauttamisen lisäksi. Tällöin kissa kantaisi mukanaan omistajan tietoja, oli se sitten tahallaan tai vahingossa harhailemassa ulkona.

Sirutus ja kissan leikkauttaminen ovat toki vastuullisille kissanomistajille peruskauraa. Suurin ongelma on yleinen asenne kissoja kohtaan.

Kissoja arvostetaan huomattavasti koiria vähemmän. Väitän, että jos meillä olisi yhtä paljon hylättyjä koiria, olisi toimeen tartuttu jo kauan sitten.

Kissat ovat halpoja lemmikkejä, jotka eivät vanhentuneiden käsitysten mukaan juuri tarvitse hoitoa. Oikeasti ne kiinnittyvät vahvasti omistajaansa ja tarvitsevat leikkejä ja huolenpitoa.

Yksi hyvä neuvo kissasta haaveilevalle on lemmikin adoptoiminen. Bisneksenä kaupatun pennun sijaan vähän iäkkäämpi maatiaiskissa voi saada mahdollisuuden elää elämänsä onnellisimmat vuodet luonasi.

Samalla edes yksi hylätty kissa saa kodin, ja kissakodit saavat pienen avustussumman tekemälleen työlle. Ne esimerkiksi loukuttavat ulkona eläviä kissoja turvaan.

Oma, heitteiltä alun perin adoptoitu kissani huomaa, jos minulla on paha mieli ja tulee silloin taputtelemaan tassuilla kasvojani. Tuollainen olento ei ansaitse ihmisten itsekkyyttä.