Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

The Holy ei hylkää hämäläisiä juuriaan – Eurooppaa valloittanut yhtye teki levynsä Tyrvännössä

Kulttibändi tulee lokakuussa keikalle Hämeenlinnaan uusi levy kainalossaan.

The Holy on niin kriitikoiden kuin yleisön ylistämä yhtye, jota medioissa kutsutaan helsinkiläiseksi. Bändissä on kuitenkin vahvaa hämäläisyyttä, sillä rumpali Eero Jääskeläinen on kotoisin Hauholta, kitaristi Pyry Peltonen Hämeenlinnasta ja laulaja-kitaristi sekä biisintekijä Eetu Henrik Iivari Parolasta.

Yhtyeen odotettu kakkosalbumi Mono Freedom julkaistaan 2. lokakuuta.

Levyhän piti julkaista jo huhtikuussa, miksi vasta nyt, Eetu Henrik Iivari?

– Koronan tultua meillä oli vielä aikaa reagoida tilanteeseen ja arveltiin, että ihmisten keskittymiskyky tällaisiin asioihin voi olla aika rajallinen. Nyt tuntuu, että ihmisten nälkä kulttuuria ja taidetta kohtaan on suurempi kuin koskaan,

– Ennen kiertueiden tarkoituksena oli promota levyä. Nyt levyjä julkaistaan, jotta voidaan niiden nosteessa lähteä keikoille.

Uudelta albumilta lohkaistiin single Twilight of the Idiots. Mistä se kertoo?

– Biisi sai alkunsa käsitteestä Twilight of the Gods, joka tarkoittaa maailmanlopun taistelua, jossa niin ihmiskunta kuin jumalatkin tuhoutuvat. Nyt meillä ovat nämä trumpit ja putinit, jotka tuhoavat maailmaa pala kerrallaan. Kappaleessa yritetään kuitenkin puhaltaa toivoa, sillä meidän pitää jaksaa uskoa tulevaisuuteen.

Kappaleessa on käännetty tuotannon turboruuvit kaakkoon. Koskeeko sama koko albumia?

– Uudella levyllä ollaan enemmän auki, jos esikoinen oli jotenkin sisäänpäin kääntynyt. Halusin tehdä jotain todella raikasta. Sävelsin kaikki biisit pianolla ja musiikista tuli hengittävämpää.

Millainen tekstimaailma uudella levyllä on? – Albumin inspiraationa on ollut Alan Weismanin kirja World Without Us , joka kuvaa tilannetta, jossa ihminen on poistunut maapallolta ja luonto ottaa ohjat. Levyn kantavana teemana on ihmisen ja luonnon suhde.

Mitä keikkarintamalle kuuluu?

– Vuonna 2018 aloimme tähdätä Keski-Eurooppaan ja kysyntää on ollut hyvin. Tälle kesälle oli buukattu 25 festarikeikkaa, joista kolme oli Suomessa. Kaikkihan jäi koronan jalkoihin, mutta osa saatiin siirrettyä ensi vuodelle.

– Teemme lokakuussa pienen julkaisukiertueen kotimaassa ja esiinnymme 16.10. Suistoklubilla Hämeenlinnassa. Aiomme järkätä myös digitaalikeikkoja ja uutta musiikkia ryhdytään tekemään heti, koska tällä hetkellähän tulevaisuus on täysi mysteeri.

Kuinka musiikkinne on otettu vastaan ulkomailla?

– Meillä on ruotsalainen levy-yhtiö ja brittiläinen promoottori, joka tekee tosi paljon töitä meidän eteen. Vaikka tyylilajimme on alakulttuuria, Euroopasta löytyy niin paljon kuluttajia, että keikkoja saa oikeastaan tehdä niin paljon kuin haluaa. Saksassa meidät koetaan eksoottiseksi bändiksi ja on ollut kyllä kokemus nähdä moshaajien rivistöt lavan edessä.

The Holyn videoissa on pohjoismaisten dekkarisarjojen tummanpuhuvaa henkeä. Onko se tarkoituksellista?

– Kyllä se pohjoinen ankeus on hyvin tietoista. Olemme halunneet kertoa omaa tarinaamme ja ottaa ihmiset sisään omaan kulttuuriimme. Se on jotenkin luontevaa, koska jörököllejähän me olemme ja lunta tulee tupaan.

Kolme bändinne jäsenistä on kotoisin Hämeenlinnan seudulta. Onko sillä ollut vaikutusta bändiin?

– Ehdottomasti. Esikoisalbumi Daughter käsitteli 1990-luvun sosiaaliongelmia, meitä laman keskelle syntyneitä lapsia ja muuttuvia kaupunkeja. Assosiaatiot eivät siis välttämättä ole positiivisia, mutta minulle ne ovat kuitenkin romanttisia.

– Kotiseuturakkaus näkyy lavallakin, kun meillä on Mad Professorin vahvarit, Finlandia Instrumentsin kitarat ja Kumun rummut. Molemmat levytkin on äänitetty Tyrvännön kylätalolla, joten kyllä juurista pidetään kiinni.

Kuuntele single: Twilight of the Idiots

Lue myös: Paljon mökää – Katso The Holyn uusi musiikkivideo