Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myllymäen koulu säästynee – Yhdistäminen Seminaarin kouluun ei selvitysryhmän mielestä ole järkevää

Lakkautusuhan alle viime lokakuussa joutunut Myllymäen koulu on pelastumassa ja saamassa peruskorjauksen lisäksi uuden lisäosan. Näin ehdottaa työryhmä, joka selvitti Hämeenlinnan keskustan alakoulujen kohtaloa.

Kaupungin talouden tasapainotusohjelmassa linjattiin, että Myllymäen koulu voidaan yhdistää Seminaarin kouluun ja Myllymäen koulurakennuksista voidaan luopua, jos neuvottelut Suomen Yliopistokiinteistöjen (SYK) kanssa etenevät.

SYK omistaa Seminaarin koulun kiinteistöt. Nykyisellä sopimuksella kaupunki on vuokrannut kampuksen kaikki tilat vähintään vuoden 2032 kesään saakka, ja sopimus jatkuu kymmenellä vuodella, jos sen muutos hyväksytään.

Myllymäen väki Ahvenistolle

Selvitys pitää molempien koulujen sijoittamista Seminaarin kampukselle ”talouden ennustettavuuden” ja myös aikataulun kannalta “haastavana”.

Näkemystä perustellaan sillä, että Seminaarin laajan kiinteistömassan korjaaminen kokonaan koulukäyttöön kestäisi useita vuosia. Tällaisen korjausohjelman vaikutusta vuokraan ei voida työryhmän mukaan nyt arvioida kokonaisuudessaan.

Yhtenä perusteluna esitetään myös, että Myllymäen koulu joutuisi toimimaan väistötiloissa koko korjausajan, jos sille remontoitaisiin tilaa Seminaarilta.

Myllymäen koulu on joka tapauksessa siirtymässä väistötiloihin Ahveniston koululle ensi vuodenvaihteessa, koska keväällä tehtyjen tutkimusten mukaan isossa osassa Myllymäen tiloja on muun muassa mikrobivaurioita.

Investointi vuodelle 2022

Ajatuksena on ollut, että jos Myllymäen koulu siirtyisi Seminaarille, vapautuvat rakennukset hyödynnettäisiin muuhun kuin koulukäyttöön. Käytännössä kyse olisi hyvällä paikalla sijaitsevien kiinteistöjen myynnistä.

Työryhmä huomauttaa, että muu käyttö vaatii asemakaavan muutoksen ja olisi todennäköisesti kallista. Riskinä nähdään, että koulu odottaisi vuosia väistössä siirtoa Seminaarille, ja koulurakennukset rapistuisivat tyhjinä odottamassa tulevaa käyttöä.

Myllymäen investointia esitetään sivistys- ja hyvinvointitoimialan talousarvioesitykseen vuodelle 2022.

Lisäsiipi Myllymäelle

Kaupunginhallituksen hyväksymässä tasapainotusohjelmassa oli tarkoitus säästää kaupungin menoja myös välttämällä koulurakentamista tai isoa peruskorjausta.

Nyt työryhmä esittää lisäsiiven rakentamista Myllymäelle ja koulurakennusten korjaamista noin seitsemällä miljoonalla eurolla.

Vuoden 2018 palveluverkkoselvityksessä peruskorjauksen vaihtoehtona esitettiin uuden koulun rakentamista muualle Myllymäkeen ja Miemalan koulun yhdistämistä Myllymäen kouluun.

Selvityksen nyt tehnyt työryhmä myöntää, että sen esittämä ratkaisu jatkaa Hämeenlinnan kouluinvestointeja. ”Mutta sillä pyritään minimoimaan kustannusten kasvua”, työryhmä katsoo.

Tapola asunnoiksi

Niin sanotun Tapolan talon koulutiloja olisi selvityksen mukaan hyvin vaikea saada nykyvaatimusten mukaisiksi. Se voidaan myydä vaikkapa asunnoksi.

Kivikoulun yhteyteen rakennettaisiin asemakaavan sallima 400 kerrosneliömetrin lisärakennus. Se maksaisi noin 1,2 miljoonaa euroa, kun puolta pienemmän Tapolan peruskorjauksen hinta olisi alustavan arvion mukaan parikymmentä tuhatta euroa enemmän.

Kaksikerroksiseen lisäsiipeen tulisi kaksi opetustilaa, teknisten töiden tilat, wc:t ja kouluterveydenhoito.

Piharakennus siirtyisi varastokäyttöön. Kun se jätettäisiin korjaamatta, säästyy puoli miljoonaa euroa.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee viime viikolla julkaistua kouluselvitystä tänään keskiviikkona, ja seuraavaksi asia menee kaupunginhallitukselle.

Lue myös: Myllymäen kuntotutkimus valmistui