Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiaa lainsäädännöstä: Onko naapurisi sopuisa vai riitaisa – entä sinä itse?

Kevään ja kesän aikana suomalaiset ovat viettäneet poikkeuksellisen paljon aikaa kotonaan ja mökeillään. Suurimmalle osalle koti ja mökki merkitsevät rauhoittumisen ja rentoutumisen aikaa kaiken kiireen keskellä. Kuitenkin joillekin koti- tai mökkipiha on pahimmillaan vuosien mittainen taistelutanner.

Ilmiö ei ole lainkaan uusi. Tämän jo lainsäädäntömmekin osoittaa sillä meillä on edelleen voimassa vuonna 1920 säädetty laki eräistä naapuruussuhteista. Laki määrittelee erilaisia rakentamiseen, kaivuutöihin tai päästöihin ja meluun liittyviä toimia, joista ei saisi aiheutua naapurille haittaa.

Yllätyksiä mökkipihalla

Hyvin turhautunut asiakas otti yhteyttä ja pyysi neuvoa tilanteeseensa. Hän kertoi mökkinaapurinsa erilaisista tempauksista asiakkaan mökkipihalla vuosien varrelta. Aluksi toiminta oli melko harmitonta ja se lähinnä huvitti asiakasta. Heidän perheellään oli jopa tapana arvailla, kun he suuntasivat mökilleen kiireisen viikon jälkeen, että mitähän naapuri tällä kertaa on keksinyt.

Naapurin mielestä voi hyvin lainata mökkinaapurilta erilaisia työkaluja. Eihän tämä niitä tarvitse, kun ei ole itse paikalla. Olihan naapuri erään kerran useita vuosia aiemmin kysynyt lupaa ruohonleikkurin lainaamiseen. Eiköhän sama lupa ole edelleen voimassa.

Turhautunut asiakas oli yrittänyt keskustella naapurinsa kanssa siitä, että tämä ei tulisi heidän mökkipihalleen lainkaan kutusumatta. Naapuri ei kokenut tarvetta muuttaa tapojaan.

Viimeisin tempaus sai asiakkaan kuitenkin kysymään juridista neuvoa. Kun asiakas saapui mökilleen, hän havaitsi, että mökkinaapuri oli katkonut hänen pihallaan naapurin rajan tuntumasta kasvavasta vuosikymmeniä vanhasta tammesta useita isoja oksia. Kysyessään naapurilta, miksi tämä oli katkonut oksat, oli naapuri todennut niiden liiaksi varjostavan hänen kasvimaataan. Naapuri totesi, että hänellä oli oikeus katkoa oksat.

Mitä lakimies neuvoo?

Lähtökohtaisesti kiinteistönomistaja saa poistaa naapurin puolelta ulottuvat ja haittaa aiheuttavat oksat. Hänen tulee kuitenkin ensin ilmoittaa naapurille haitasta ja pyytää naapuria poistamaan haittaa aiheuttavat oksat. Naapurin tulisi myös osoittaa, että oksat todellisuudessa varjostavat hänen kasvimaataan ja vaikuttavat esimerkiksi satoon heikentävästi. Käytännössä oksat, jotka eivät aiheuta haittaa on naapurin osaltaan siedettävä.

Ongelmaksi edellä mainitussa asiakkaan tapauksessa muodostui se, että naapuri oli omatoimisesti katkonut oksat. Lisäksi hän ei missään vaiheessa ilmoittanut siitä, että puunoksat aiheuttavat haittaa. Asiakas ei saanut lainkaan tilaisuutta poistaa vain mahdollista haittaa aiheuttavia oksia.

Asiakkaan olisi mahdollista vaatia vahingonkorvausta naapuriltaan. Usein tällaisissa tapauksissa pyritään löytämään sovinnollinen ratkaisu naapurien kesken, koska sopu on aina edullisempi vaihtoehto kuin pitkään jatkuva riita.

Lakimies voi toimia asiassa sovittelijana molempien osapuolten välillä. Hän laatii myös sovintosopimuksen, jonka molemmat osapuolet hyväksyvät ja allekirjoittavat. Kun kerran on päästy yhteisen pöydän ääreen, lakimies voi myös muistuttaa naapuria niistä seuraamuksista, joita naapurille voi koitua toisen kiinteistölle menosta luvatta sekä omaisuuden luvattomasta käytöstä.

Joskus saattaa olla niin, että naapuri toimii vain tietämättömyyttään tai ajattelemattomuuttaan lainvastaisesti. Sovinnollinen ratkaisu ylläpitää naapurisopua jatkossakin.

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen asianajaja.