Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toriparkkia ei rakenneta, mutta mahdollista pysäköintilaitosta ei jätetä pois asemakaavasta

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana, ettei toriparkin eli P-torin rakentamiselle ole edellytyksiä.

Syynä on, ettei yksityisten toimijoiden sitoumuksia ole saatu ja että koronaviruksen vaikutus kaupungin talouteen ja yksityisten hankkeiden käynnistymiseen on jäänyt avoimeksi.

Valtuuston päätökseen jäi kaupunginhallituksen esittämä toteamus, että “keskusta-alueen kaavoitusta jatketaan aiempien päätösten mukaisesti”. Tuo tarkoittaa, että toriparkki on jäämässä juuri ja juuri elämään varauksena myös päivitettävään asemakaavaan.

“Asemakaavoituksella luodaan rakentamisen mahdollisuuksia – ei päätetä varsinaisesta rakentamisesta”, pykälän valmistelutekstissä todetaan.

Valtuuston keskustelussa kukaan ei kuitenkaan pitänyt mahdollisena, että toriparkin rakentamisesta oltaisiin lähivuosina päättämässä.

Vuodelta 1978 olevassa asemakaavassa on merkintä maanalaisesta, enintään kolmikerroksisesta pysäköintirakennuksesta. Kaupunkirakenteen valmistelevien virkamiesten mukaan pysäköintilaitoksen jättäminen pois asemakaavasta ei ole tarkoituksenmukaista.

Torialueen asemakaavoitusta on jatkettava siksikin, että torin ja sen ympäristön suojelu on vireillä.

Tiukka äänestys

Valtuuston maanantaiseen päätökseen tuli lopulta lisäys, jota ehdotti valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.): “Valtuusto toteaa, että kaavoitushankkeiden velvoitepaikat osoitetaan tonteille ja olemassa oleviin pysäköintilaitoksiin.”

Myllykangas perusteli ehdotustaan sillä, että se selkeyttäisi entisestään valtuustolle tehtyä päätösehdotusta. Toriparkkia ei olla rakentamassa.

Ensimmäisessä äänestyksessä Myllykankaan esitys voitti niukimmalla mahdollisella erolla, äänin 26–25 neljän puolueen valtuustoryhmien yhdessä tekemän muutosesityksen.

Perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit olivat saaneet sorvattua yhteisen esityksen, jonka mukaan “P-toria ei rakenneta eikä sitä koskevia suunnitelmia edistetä, kun keskusta-alueen kaavoitusprosessia jatketaan”.

Ryhmät esittivät myös valtuusto päättävän, että “keskusta-alueen kehittämistä edistetään keskitetyllä pysäköinnillä keskustan reunoille, joukkoliikenteen kehittämisellä sekä velvoitepysäköintipaikkanormin keventämisellä”.

Perussuomalaiset äänestivät tyhjää

Toiseen äänestykseen tulivat siten vastakkain kaupunginhallituksen alkuperäinen kaksikohtainen esitys ja Sari Myllykankaan lisäysesitys.

Tämän äänestyksen tulos oli selvä: Myllykankaan lisäyksen liittämistä päätökseen kannatti 39 valtuutettua ja kaupunginhallituksen alkuperäistä esitystä kahdeksan.

Perussuomalaiset äänestivät tässä toisessa äänestyksessä tyhjää. He jättivät myös eriävän mielipiteen.

Teknisistä ongelmista kärsinyt, etäyhteyksin toteutettu valtuuston kokous päättyi vasta hiukan ennen puoltayötä, eli se kesti liki kuusi tuntia.