Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Miksi kannabiksen siemeniä saa vapaasti ostaa kaupasta? – Hämeenlinnalainen yrttikauppias vastaa

Hampun eli Cannabis sativan kasvatus on Suomessa sallittua, kunhan siitä ei jalosteta huumausainetta. Kannabikseen liittyvien tuotteiden käyttö on asiakkaan vastuulla.

Elokuun alussa Vanajantie 3:ssa avattiin Kaninkolo, joka myy eri yrttien siemeniä, kasvatustarvikkeita ja tuotteita yrttien hyötykäyttöön.

Franchising-ketjulla on toimipaikat myös Kuopiossa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Hämeenlinnassa yrittäjänä on aloittanut Ville Seppälä .

– Olin kymmenen vuotta yrittäjänä rakennusalalla, mutta kroppa ei oikein enää kestä niitä hommia, joten päätin vaihtaa alaa. Olen nuorena tehnyt töitä maatilalla, ja innostus kasveihin on perua jo niiltä ajoilta, Seppälä kertoo.

Laillista ja laitonta

Kaninkolon kaltaiset erikoisliikkeet ovat olleet huomion kohteena erityisesti siksi, että niissä voidaan laillisesti myydä hampun eli Cannabis sativan siemeniä. Kasvin kuivatetuista lehdistä ja varsista sekä kukintojen pihkasta on mahdollista valmistaa huumausaineita, joiden käyttö on Suomessa rikos.

Hampun viljely sallitaan kuidun- ja öljyntuotantoon sekä koristekasveiksi.

– Me emme myy näitä tuotteita, mikäli epäilemme niiden tulevan laittomaan käyttöön. Sen tietää esimerkiksi siitä, jos asiakas alkaa kysellä kannabiksen vaikutuksista, Seppälä sanoo.

Monissa hamppulajikkeissa ei ole huumaavaa tetrahydrokannabinolia eli THC-yhdistettä lainkaan tai sen pitoisuudet ovat hyvin pieniä.

– Hamppuahan viljellään Suomessa laajalti, sitä on tuhansia hehtaaria pelloilla. Siitä voi tehdä rakennustarvikkeita, paperia, pellettejä sekä öljyä ja hampun ravintopitoisuus on yksi parhaista.

Kaninkolon asiakaskuntaan kuuluu myös siemenien keräilijöitä. Tiskiltä löytyy kansiollinen erilaisten yrttien siemeniä.

– Ihmiset keräävät mitä omituisempia asioita, miksei myös siemeniä.

Missä rajat menevät?

Hampun saa kotona kasvattaa koristekasviksi, jonka koko riippuu lajikkeesta. Ulkona kasvatettu hamppu saattaa venyä 3–4 metriseksi, puumaiseksi kasviksi.

– Suomessa kasvaa oopiumiakin monessa pihassa, eikä niitä kukaan vahtaa. Periaatteessa hamppua voisi olla kodin olohuoneessa muutamakin kappale, mutta on hyvin vaikeaa sanoa, missä raja menee. Virkavalta ilmeisesti päättää hyvin tapauskohtaisesti, milloin se katsoo, että kasvatus on mennyt laittomuuden puolelle, Seppälä pohtii.

Hyvin pienikin kasvien määrä saattaa johtaa rikostuomioon, jos kasvatuksen katsotaan tähdänneen huumausaineen käyttötarkoitukseen.

Vahvoja mielikuvia

Kaninkolon valikoimissa on vesipiippuja ja vaporisaattoreita, joilla voidaan polttaa tai höyrystää erilaisia yrttejä. Ne soveltuvat kannabiksenkin käyttöön, mutta siihen niitä ei Seppälän mukaan myydä. Käytännössä näiden tuotteiden käyttö on siis asiakkaan vastuulla.

– Melkein mitä tahansa yrttiä voi polttaa tai höyrystää ja sitä on tehty vuosisatoja. Monilla kasveilla on terveysvaikutuksia, ne ovat syötäviä tai niistä voi keittää teetä.

Seppälä korostaa, että Kaninkolo on puutarha-alan erikoisliike, jossa on valtava määrä erilaisia tuotteita eksoottisille kasveille tarkoitetuista erikoismullista vesiviljelylaitteisiin.

– Joissakin ihmisissä kannabis-sana herättää heti ajatuksen, että nyt täällä ollaan huumeita myymässä. Hamppu on Suomessa vielä tabu.

Ilmapiiri muuttunut

Julkisuudessa on käyty paljon keskustelua kannabiksen lääkekäytöstä. Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi keräsi viime lokakuussa vaadittavat yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee jossain vaiheessa eduskunnan käsittelyyn.

– Onhan asenneilmapiiri Suomessa muuttunut. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että kannabiksen käyttö voitaisiin laillistaa, mutta se on päättäjien asia. Kaikissa päihteissä on vaaransa, mutta kieltopolitiikka ei näissä asioissa ole toiminut. Ja kannabis on THL:n julkaisemien tietojen mukaan vähemmän riippuvuutta aiheuttava aine kuin esimerkiksi kofeiini.