Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tunnenko itseni ihan pultsariksi?" – Jukka Niemen kuvitelma oli väärä, päivittäiseen roskarundiin tuli himo

Jukka Niemen roskienkeruukampanjasta voi hyvällä lykyllä syntyä liike. Pahimpia roskaajia ovat teini-ikäiset tytöt ja nuoret naiset.

Sähkömopolla liikkuva Jukka Niemi on käytännön mies. Hän haluaa, että tapahtuu. Turha russuttaminen on muita varten, sillä Niemi uskoo, ettei valittamalla maailman meno parane.

Niemi katseli aikansa, kun ihmiset päivittivät sosiaalisen median kanaviin maahan heitetyistä roskista ja purkivat siten turhautumistaan roskaiseen luontoon. Niemi alkoi ajatella asiaa eteenpäin. Mitä asialle voisi tehdä, jotta roskaamisongelma vähenisi?

Niemeä on aina ärsyttänyt, kun roskia heitetään maahan. Hän päätti alkaa keräämään niitä ja samalla valistamaan ihmisiä.

Nyt hän onkin kesän aikana käynyt lukuisia keskusteluja muun muassa Hämeensaaren parkkipaikoilla hengaavien nuorten kanssa, jotka tapaavat heittää hampurilaisaterioidensa roskat auton ikkunasta kadulle.

– Eivät he tee sitä tyhmyyttään vaan ajattelemattomuuttaan. Osalla on myös halu näyttää, muttei ajatella asiaa sen pidemmälle. Kun heidän kanssaan juttelee, sen oikein näkee, kun valo syttyy.

Pahimpia ovat teini-ikäiset tytöt ja nuoret naiset. Niemi uskoo, että välinpitämättömyys liittyy nuorten kehitysvaiheeseen.

Hampurilaiskääreet lentävät parkkipaikoilla

Niemen keruukampanja kesti kesän ajan. Nyt hän pitää taukoa. Mukana on kulkenut koko ajan villakoira Teppo.

Teppo ei kerää roskia, mutta juoksee mukana ja välillä hyppää sähkömopon kyytiin.

Parivaljakko on kerännyt roskia päivittäin kaksi kierrosta välillä Tavastilan alikulku–Hämeensaari–Laivaranta–Linnapuisto ja siitä matka on jatkunut Kaupunginpuiston, rautatiesillan ja Sairionrannan kautta takaisin Hämeensaareen.

Pelkästään Hämeensaaren parkkipaikoilta roskia kertyy 4–5 muovipussillista.

– Aluksi mietin, että tunnenko itseni ihan pultsariksi roskia kerätessäni, mutta pian huomasin, että tämä homma koukuttaa.

Roskapartio kerää vapaaehtoisia

Niemi uskoo esimerkin voimaan. Sen hän on todistanut kesän aikana. Kun ihmiset ovat nähneet hänen keräävän roskia, he ovat tulleet auttamaan.

– Yhden miehen puuhasteluna tämä on loputon suo.

Niemi kertoi kesästään Facebookin Hämeenlinna-ryhmässä. Kun hän näki, kuinka paljon roskakokemukset herättivät reaktioita, päätti Niemi perustaa uuden ryhmän, Roskapartio Hämeenlinnan.

Kyseessä on avoin ryhmä, jossa keskustelemaan pääsevät kaikki Hämeenlinnan kaupunkiympäristöstä kiinnostuneet. Niemen toive on, että ryhmä pohtisi, kuinka saisimme siistimmän kaupungin.

Esimerkiksi on paljon pieniä avoroskiksia , joista linnut levittävät roskat pitkin maita. Asialle pitäisi tehdä jotain, mutta kaupungin rahat ovat vähissä.

– Teatterissa on yritysten sponsoroimia penkkejä. Saisimmeko yrityksiä mukaan, jotta he sponsoroisivat roskiksia? Näin kaupunkiin saataisiin uutta roskiskantaa, josta roskat eivät leviä. Tiedän heti kaksi yritystä, jotka varmasti lähtisivät mukaan, Niemi sanoo ja katselee Hämeensaaren pikaruokaravintoloiden suuntaan.

Niemi toivoo, että ryhmässä saataisiin koottua myös vapaaehtoisia partioita, jotka paitsi keräisivät roskia, myös valistaisivat kaupunkilaisia.

Niemen mukaan roskainen ympäristö ruokkii välinpitämättömyyttä. Siisti ympäristö taas kannustaa pitämään paikat kunnossa.

Mikä on sun juttu? Onko se tv-sarja, jota ilman et voi elää, tapa, josta et ikinä luopuisi tai urheilujoukkue, joka on sinulle sydämen asia? Onko ystävälläsi hauska harrastus tai intohimoisen keräilyn kohde? Lähetä juttuvinkki meille ku.toimitus@hameensanomat.fi.

Kaupunkiuutisten Mun juttu -sarjassa on aiemmin julkaistu:

Jos Linnanpuiston laiturilla haahuilee mies kylpytakissa, ei pidä huolestua – Hän on hyvällä asialla

Biljardinpelaaja Tuija Soinisella on tavoitteenaan kolmas EM-paikka – “Kisoissa pelitasoni on parhaimmillaan.”

9-vuotias Miro Koivukangas pyöräili 100 kilometriä Helsinkiin kaatosateessa – ”Linnatuulessa teki mieli kääntyä takaisin, mutta sisu ei antanut periksi”

Näyttelijää kiehtoo purjehduksen zen – Merellä Lasse Sandberg vapautuu arjen pyörityksestä

Miksi Hannu Viitala juoksee lähes joka aamu katsomaan samaa maisemaa?

Etelän rokki iski historianopettajan sydämeen – Ari PK Kiipula teetti hatun traagisesti kuolleen laulajan muistoksi