Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huh huh tätä hellettä! – Työt eivät pysähdy, vaikka lämpö korventaa

Työpaikoilla ei ole määrättyä hellerajaa, mutta kuumuus voi silti haitata työntekoa ja aiheuttaa terveysriskin.

AVI:n tiedotteessa kerrotaan, millainen vastuu työnantajalle jää.

Työnantajan tulee huolehtia, että lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Etenkin fyysisesti raskaissa töissä taukoja on pidettävä riittävästi.

Yli +33 asteessa on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityisen suojavarustuksen käyttäminen ja usein toistuva tauottaminen.

Shortsit puuttuvat vielä

Hämeenlinnan paloasemalla on totuttu kuumuuteen, eikä helle ole vaikuttanut työnkuvaan juurikaan. – Suojaustaso täytyy pitää yllä joka säässä, minkä takia pukeutuminen ei ole muuttunut paljoa. Kesää varten on kuitenkin olemassa kevyemmät haalarit, jos ei tarvitse täyttä suojautumista, kertoo palomies Pyry Harju .

Fyysisesti raskas työ vaatii riittävän palautumisen.

– Täytyy pysyä varjossa ja viileässä niin paljon kuin mahdollista. Paloasemalla on hyvä ilmastointi ja pari kertaa olemme päässeet käymään uimassa, Harju jatkaa.

Miehet kertovat syövänsä tauoilla hedelmiä ja juovansa vissyä. – Vissystä saa hyvin suoloja, ettei kroppa pääse kuivumaan. Työtä voi verrata kestävyysurheiluun, jossa tämä on myös tärkeää, paloesimies Jukka Elo sanoo.

Henkilökunta on kuitenkin esittänyt toiveitaan virka-asuun liittyen.

– Olemme pyytäneet shortseja työnantajalta, mutta jostain syystä tämä ei ole onnistunut, Elo lisää.

– Nyt tyydymme käärimään lahkeita.

Helteellä työtahti hidastuu

Härkätien tietyömaalla ahkeroiva Arto Rintala kertoo helteen vaikutuksista ammatissaan.

– En nauti helteestä töissä, koska työtahti hidastuu merkittävästi ja urakka pitenee. On pakko käydä istuskelemassa varjossa ja juoda paljon. Pidän taukoa silloin, kun siltä tuntuu.

Rintalalla on omat keinot olonsa helpottamiseksi.

– Mikäli vain on mahdollista, niin kevennän vaatetusta. Ilman paitaa ei voi kuitenkaan olla, koska keltaisen turvavärin täytyy näkyä.

Viilennystä tuulettimella

Sisätyötkään eivät ole täysin riskittömiä, vaikka suoralta auringonpaisteelta säästyisikin.

Mitä kosteampaa ilma on, sitä kuumemmalta se tuntuu. Ravintola Dolce Amoressa työskentelevä Aaro Ahlgren on huomannut tämän keittiössä.

– Pienempi määrä ihmisiä syö näin kovalla helteellä. Itse käärin vain hihat ylös ja juon enemmän kuin tavallisesti.

Ravintolassa on huolehdittu alaisten viihtyvyydestä.

– Keittiössä on onneksi tuuletin, joka viilentää. Tauoilla käyn ulkona ja juon paljon. En todellakaan nauti helteestä töissä, sanoo Ahlgren.