Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikallista porinaa: Voitko vaikuttaa?

Tuhannet asukkaat ovat viimeisen vuoden aikana yrittäneet vaikuttaa Hämeenlinnan kaupungin päättäjiin esimerkiksi Lammin lukion, Ojoisten terveysaseman, Myllymäen koulun ja Sairion päiväkodin puolesta.

On esiinnytty asuinympäristön viihtyisyyden ja turvallisuuden puolesta, vedottu teatterin, Luotsin, liikuntapaikkojen ja lastenkulttuurin puolesta.

On vaadittu kuntalaisaloiteella ja kuntalaiskyselyyn vastaamalla toriparkkihankkeen hylkäämistä. On otettu kantaa erilaisten tapahtumien tuottamia häiriöitä vastaan ja myös häiriöistä valittamista vastaan.

Liikkeellä ollaan myös postin, parempien junayhteyksien ja muiden valtion laitosten palvelujen suhteen. Yhteistoimintaa on myös yksityisten palvelujen, esimerkiksi lähikaupan ja muiden lähipalvelujen turvaamisen ja parantamisen puolesta.

Hämeenlinnalaiset pyrkivät vaikuttamaan kaupungin asioihin sadoin erilaisin yhteistoiminnan muodoin. Kunnallisen päätöksenteon kielellä kymmenet tuhannet kaupunkilaiset ovat ”aktiivisia osallistujia”.

Parempituloiset, pidemmälle koulutetut tai muuten hyväosaiset ovat usein myös aktiivisempia yhteiskunnallisia vaikuttajia ja saavat vaikuttamiselleen myös enemmän julkisuutta. Eriarvoisuuden vähentäminen tässäkin suhteessa on tasa-arvoisuutta arvostavan kaupungin kunnia-asia. Jokaisen syrjäytetyn kaupunkilaisen elämällä, toiveilla ja osallistumismahdollisuuksilla on merkitystä.

Liian usein asukkaiden toiveita kuvataan yksipuolisiksi. Annetaan ymmärtää, että vain kaupungin johdolla on kokonaiskuva ja kyky kehittää kaupungin eri osia ja toimintoja parhaalla mahdollisella ja oikeudenmukaisella tavalla kaikkien asukkaiden kannalta.

Tosiasia taitaa olla, ettei sitä kokonaiskuvaa ole kellään. Esimerkiksi kaupungin budjettiesityksistä ja toimintakertomuksista ei löydy kokonaiskuvaa siitä, miten kaupungin ja yksityisen sektorin palvelut kokonaisuudessaan jakautuvat kaupungin eri osien kesken. Tietoja on vain toimintasektoreittain, ei kokonaisuutena. Tämän tietoaukon korjaamisesta tein yhdessä eri puolueiden (Vas, SDP, PS, KD, Keskusta) valtuutettujen kanssa aloitteen kesäkuun 2020 kaupunginvaltuustossa.