Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reskan risteys on lokkien valtakunta – Myrkyttämistä ja ampumista ehdotettu lintujen torjumiseksi

Lokkien torjuminen on vaikeaa, sillä ne ovat pesimisaikaan rauhoitettuja.

Mielipidepalstalla on valitettu paljon lokkien aikaansaannoksista Reskalla. Ongelma ei ole uusi, sillä lokit ja niiden pesiminen on aiheuttanut Kasarmikadun ja kävelykatu Reskan risteyksen alueella jo usean vuoden riesaa niin asukkaille kuin alueen yrittäjillekin. Keinot lokkien leviämisen torjumiseen ovat vähissä. Alueella sijaitsevan Marin kahvilan yrittäjän Mari Partasen mukaan tilanne on vain pahentunut viimeisen kolmen vuoden aikana.

Esimerkiksi kahvilan sisäpiha on täynnä lintujen jätöksiä, ja lisäksi siellä kulkee silloin tällöin lokinpoikasia. Koko alue on yhtä huonossa kunnossa.

Lokit suojelevat aggressiivisesti poikasiaan. Partanen kulkee joskus pahvilaatikko päässä viedessään roskia takapihan toisella puolella sijaitseville roska-astioille, sillä muuten hän ei uskalla.

Sisäpihalta on myös näkymät viereisen kerrostalon seinälle, joka on lokkien pommittama.

– En itse asu alueella, mutta kyllä asukkaita sääliksi käy. Talo on niin kamalassa kunnossa, Partanen toteaa.

Hänen mielestään taloyhtiö voisi pestä sisäpihan useammin, mutta kaupunginkin pitäisi puuttua asiaan.

– Enemmän tässä kaupungille heittäisin palloa, jotta saataisiin kokonaisvaltainen ratkaisu asiaan.

“Mitään ei ole tehtävissä”

Kasarmikatu 3:n isännöitsijä Seppo Kuvaja yhtyy Partasen mielipiteeseen siitä, että lokit ovat kasvava ongelma alueella.

Lokkien torjuminen on kuitenkin hankalaa. Suurin syy siihen on lokkien rauhoitus pesimisaikana. Se estää lokkien häätämisen kesällä.

Ratkaisuja lokkien torjumiseen ovat esimerkiksi pelättimet ja talojen katoilta singelin, eli katoilla käytettävän pienikokoisen kiviaineen poisto.

– Pelättimiin lokit tottuvat nopeasti. Jos singelin ottaa omalta katolta pois, siirtyvät ne naapurien katolle ja asuvat silti alueella. Eivät ne tarvitse kuin muutaman risun pesän tekoon.

Kuvajan mukaan lokkien rauhoituksen muuttaminen pesimisaikana olisi yksi ratkaisu. Hänen mielestään lokeista pitäisi päästä kokonaan eroon, sillä kaupunkiin ne eivät kuulu. Myös Hämeenlinnan kaupungin puistotyönjohtaja Pekka Luotonen tunnistaa lokeista aiheutuvan ongelman, josta kaupunki saa usein palautetta. Hänen mielestään keinoja lokkien torjumiseen on kuitenkin vähän.

– Esimerkiksi Reskalla lokkien sotkemia penkkejä pestään. Ei kaupungilla juuri ole keinoja estää lokkeja.

Lokit saavat ruokaa helposti

Vaikka lokkeja yritetään ajaa alueelta pois, niiden määrä kasvaa silti vuosittain.

Yhtenä syynä tämän vuoden lokki-invaasiolle Luotonen epäilee noutoruoka-annoksien kasvanutta määrää.

Roska-astioita on tyhjennetty tiheämmin, ja niitä on lisätty esimerkiksi Hämeensaaren alueella. Silti ruokapakkauksia näkyy kaupungilla tavallista enemmän.

– Linnut voivat saada tänä vuonna ruokaa helpommin, Luotonen pohtii.

Joskus puistojen työntekijät joutuvat väistämään lokkeja, kun ne suojelevat poikasiaan. Silloin työt on lopetettava hetkeksi ja jatkettava myöhemmin.