Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso video: Teijo Pullisen lohikäärmelaivasta tuli tänä kesänä hybridi – Vanajan Pelle Peloton tekee tehohirviötä myös kuivalle maalle

Loch Ness tai tuttavallisemmin Nessie on Teijo Pullisen kelluva kesämökki, jonka pihassa ei tarvitse ajaa nurmikkoa. Vanhasta troolarista tehty huvipursi on viidettä kesää ihmetyttämässä veneilijöitä ja rantojen kulkijoita Vanajan reitillä.

Juhannuksesta lähtien viikinkilaivaa muistuttava paatti kulkee myös sähköllä.

– Ekologisuus ja äänetön kulkeminen alkoivat kiinnostaa. Nessie on nyt hybridi, eli ruumassa on nyt 675-kiloinen akku ja vanhan trukin vetomoottori pyörittää potkuriakselia. Kovaahan sillä ei pääse, mutta ei tässä ole kiire mihinkään, Pullinen meinaa.

Kierrätystuotteista valmistetun laivan toinen uutuus on gyroskooppi. Laite tunnistaa sivuttaiskeinumisen ja pitää venettä vakaana.

– Tein sen itse, koska kysehän on vain tekniikan soveltamisesta. Tutustuin venäläisen panssarivaunun gyroskooppiin ja otin siitä mallia, Pullinen kertoo.

Alus on rekisteröity 20 hengelle ja siinä on iso oleskelutila, mutta maksullisiin kyydityksiin Pullinen ei ole lähtenyt.

– Perheenjäseniä ja tuttuja porukoita kuljetellaan. Mitään liiketoimintaa en pysty tällä harjoittamaan, enkä haluakaan. Menee muuten maku koko veneestä.

Vesille pitäisi saada kevyttutkinto

Muutaman kesän vesillä liikkumisen jälkeen Pullinen on huolestunut veneilyn turvallisuudesta.

Hänen mielestään vähänkin isompien alusten kuljettajille pitäisi olla jonkinlainen kevyttutkinto.

– Huvivene voi olla 24 metriä pitkä, kulkea kahtasataa ja kyydissä saa olla 30 ihmistä. Tuommoisessa paatissa on isot bensatankit, mutta vain termospullon kokoinen jauhesammutin on pakollinen, Pullinen päivittelee.

– Kuljettaja saa ohjata venettä promillen kännissä. En mitenkään pysty ymmärtämään, miksei säädöksiä voisi tiukentaa ja ottaa veneilykortti käyttöön.

Kun vesillä liikkumista säätelevistä meriteiden säännöistä ei tarvitse tietää mitään, väylillä ajellaan miten sattuu.

– Monet veneilijät eivät osaa edes ohituksia ja aiheuttavat aaltoja, jotka tekevät muille vahinkoa.

Uusi ajoneuvo tekeillä

Viitisen vuotta sitten Pullinen rakensi kierrätysosista jenkkityylisen lava-auton, jonka konepellin alla jyrisee Scanian 14,2-litrainen V8-moottori ja lavalla on pellistä tehty lohikäärmeen pää.

Ukkometsoksi nimetty auto on herättänyt kiinnostusta ympäri Eurooppaa ja siitä tehtyä videota on katsottu YouTubessa 1,2 miljoonaa kertaa.

Nyt Vanajantien harrastetallissa on kehkeytymässä uusi ajoneuvo.

– Teen Ukkometsolle seuraajaa yhteistyössä Trafin kanssa. Autoon tulee 240 senttiä pitkä konepelti, joten risteyksissä apumiehen täytyy nousta autosta katsomaan, tuleeko oikealta ketään, Pullinen veistelee.

Tavoitteena 1940-luvun henki

Pullinen joutuu hetken miettimään yrittäessään kuvailla uusinta luomustaan.

– Hyvin erikoisen näköinen siitä tulee. Olen tavoitellut vähän sellaista 1940-luvun henkeä, joka on tuttu vanhoista gangsterielokuvista.

Koneessa on taas potkua, sillä moottori on Scania 144 -kuorma-autosta.

– Halusin tehdä todellisen tehohirviön vetonaulaksi näyttelyihin. Nimeä sillä ei vielä ole, joten otan ehdotuksia vastaan.

Lue myös: Ukkometso kerää katseita maailmalla