Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

14-vuotiaat nuoret pelastivat naisen hukkumasta Kahtoilammella

14-vuotiaiden Siiri Kurvisen ja Jimi Laakson ripeät otteet pelastivat uimarin hengen.

– Ei ollut ihan normipäivä uimarannalla, Jimi Laakso huokaa muistellessaan viime torstain tapahtumia Kahtoilammella. Siiri Kurvinen ja Laakso olivat koulukavereineen viettämässä kesäiltaa lammen rannalla, kun nuoret huomasivat juoksuvyön kelluvan laiturin päässä.

– Tajusin äkkiä, että vyössä on ihminen kiinni. Annoin puhelimen Jimille, jotta hän soittaisi ambulanssin ja lähdin juoksemaan paikalle, Kurvinen kertoo.

– Vedessä oli muitakin ihmisiä, mutta he olivat selvästi paniikissa, joten hyppäsin vaatteet päällä lampeen ja käänsin naisen pään pinnalle.

Ihmiset olivat sokissa

Kurvinen vei 76-vuotiaan naisen uimalla rantaan.

– Huomasin, ettei hän juuri hengittänyt. Jimi oli puhelimessa ja hätäkeskuksesta ohjeistettiin, että joku paikalla oleva aikuinen voisi aloittaa elvytyksen. Kaikki tuntuivat olevan niin sokissa, että ryhdyin siihen itse.

Kurvinen jatkoi paineluelvytystä niin kauan, kunnes ambulanssi tuli paikalle. Laakso oli juossut pitämään porttia auki hälytysajoneuvolle.

– Ambulanssi tuli kymmenessä minuutissa, mutta ne olivat kyllä elämäni pisimmät kymmenen minuuttia, Laakso tuumaa.

Elvytys oli ratkaisevaa

Ennen ambulanssin tuloa nainen oli purskauttanut jo vettä keuhkoistaan ja alkanut hengittää.

Kurviselle soitettiin yöllä sairaalasta ja kerrottiin, että nainen on toipunut hyvin ja paineluelvytys oli ratkaiseva tekijä hänen selviytymisessään.

– Olen pienestä asti halunnut lääkintäalalle ja olen katsonut videolta, kuinka elvytystä pitää antaa. En mennyt missään vaiheessa paniikkiin. Kun sain selville, että nainen on kunnossa, niin vasta sitten aloin miettiä, että oh hoh, mitä tuli tehtyä.

Laaksollekin kokemus oli pysäyttävä.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun jouduin soittamaan ambulanssin rantaan. Semmoinen tunne tuli, että kun vain rauhallisesti toimii, niin kaikki menee hyvin.